Koti / Possu reseptit

Porsaanlihasuikaleet

FARMIN Pippurinen porsaanlihasuikale
& muusi

(4 annosta)

Kotiruokien kruunaamaton kuningas, pippurinen possupata, on paitsi herkullinen, myös helppo valmistaa. Sitä voit varioida mielesi mukaan, esim käyttämällä nesteenä ainoastaan kevytkermaa (lihaliemen ja kuohukerman sijaan), sekä säätämällä pippurin määrää. Nokare tai kaksi Musta-Pekkajuustoa tekee ruuasta entistä herkullisemman. Aina kun mahdollista, hauduta hetki pidempään. Maku paranee, ja nälkä kasvaa. 

 

Valmistusaika: marinointi + n 45-60 minuuttia 

 

MARINADI

0,5 kg porsaanlihasuikale 

½ tl suolaa 

Mustapippuria myllystä 

½ tl Paprikajauhe 

½ tl Chilijauhetta 

½ tl Kuivattua timjamia 

 

RAAKA-AINEET

1 rkl rypsiöljy / oliiviöljy paistamiseen 

1 kpl sipuli hienonnettuna 

2 kpl valkosipulin kynttä hienonnettuna 

1 rkl pippurisekoitusta (ei suolaa, pelkkää pippuria) 

1,5 rkl vehnäjauhoja 

1 rkl sinappia 

0,3 l vettä 

0,2 dl kermaa (mieluiten kuohukermaa) 

 

  1. Marinoi ensin lihat suolalla, mustapippurilla, paprikajauheella, chilijauheella ja kuivatulla timjamilla. Ennen maustamista poista nesteet ja kuivaa suikaleet kevyesti esim paperilla, jonka jälkeen lisää mausteet. Sekoita hyvin ja anna maustua muutama tunti tai mielellään vähintään 20 min. 
  2. Ruskista maustuneet lihat pannulla öljyssä ja lisää sipulit. Paista muutama minuutti ja lisää jauhot ja sekoita hyvin. Lisää tarvittaessa loraus öljyä. Jauhot saavat ruskistua mutta varo ettei pala. 
  3. Lisää pippurit ja sekoita. Lisää sinappi ja vesi, ja sekoita hyvin. Keitä miedolla lämmöllä hetki, kunnes on saostunut ja lisää kerma.  
  4. Keitä vielä noin 45-60 minuuttia miedolla lämmöllä, kunnes liha on kypsynyt ja pehmeää. 
  5. Tarjoile perunamuusin kanssa. 

 

PERUNAMUUSI

Perunamuusi on yksistään jo melkein ateria! Sileä, täyteläinen, sopivan suolainen. Vaikea kuvitella mitään liha- tai kalaruokaa, mihin se ei sopisi. Perunamuusiin käytetään jauhoisia perunalajikkeita, joten peruna kuin peruna- ideologia ei toimi tässäkään ruuassa. Muusin teossa tärkeää on, että maito kuumennetaan ennen sen lisäämistä huolellisesti soseutetun perunan kanssa. Jos peruna ei ole sileää ennen maidon lisäämistä, sitä ei enää pysty saamaan sileäksi. Ja mikäli soseutetun perunan joukkoon lisää maidon kylmänä, se jäähtyy. Maidon lisääminen kuumana auttaa sen valmistamisessa huomattavasti.    

 

1 kg jauhoisia perunoita 

Suolaa 

3 dl maitoa 

50g voita 

 

  1. Kuori ja keitä perunat suolavedessä kypsiksi. Kokeile kypsyys haarukalla. Kuumenna maito. 
  2. Kaada keitinvesi huolellisesti pois ja survo perunat perunasurvimella tasaiseksi. Voit käyttää myös sähkövatkainta. Huomioi sileys. 
  3. Kun peruna on täysin soseena, kaada joukkoon kuuma maito vähitellen. Älä sekoita liikaa. Kun muusi on sopivan paksuista, lisää joukkoon voi. 
  4. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa suolalla. 

FARMIN Mausteinen kasvis-possupata & keitetyt perunat

(4 annosta)

Possunlihasuikale on verraton raaka-aine monipuolisuutensa ansiosta. Tässä ohjeessa makua ja tulisuutta antaa chilijauhe ja sambal oelek- chilitahna, mutta toki voit käyttää muitakin chilimausteita. Ja kuten muissakin resepteissä, maun mukaan. Muistathan, että lisäaika haudutuksessa tuo pehmeämmän lopputuloksen. 

 

Valmistusaika: 45 min 

 

0,5 kg porsaan paistisuikaletta 

1 kpl sipuli hienonnettuna 

2 kpl valkosipulin kynttä hienonnettuna 

1 tl suolaa 

1 rkl paprikajauhetta  

½ chilijauhetta (maun mukaan) 

2 kpl porkkanaa ohueksi suikaloituna 

2-3 dl vettä 

1 kpl lihaliemikuutio (suositus knorr fond du chef) 

1 kpl paprika suikaleina 

Pala inkivääriä hienonnettuna 

Pala purjoa suikaleena  

1 rkl sambal oelek- tai muuta chilitahnaa (maun mukaan) 

 

  1. Ota lihat huoneenlämpöön ja valuta ja kuivaa talouspaperilla. Ruskista possulihat huolellisesti öljyssä, lisää sipulit. Paista vielä hetki ja mausta suolalla, paprikalla ja chilijauheella. 
  2. Lisää suikaloidut porkkanat, sekoita hyvin ja paista hetki. Lisää vesi ja lihaliemikuutio. 
  3. Peitä kannella ja anna hautua miedolla lämmöllä noin 20 min. Lisää paprikasuikaleet, inkivääri, purjo ja chilitahna. Hauduta vielä noin 20 min, tai kunnes kasvikset ovat pehmenneet ja liha on kypsää. Voit tarkistaa lihan kypsyyden maistamalla yhtä palaa.  
  4. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa tai muita mausteita. 
  5. Tarjoile keitettyjen perunoiden kanssa. 

 

KEITETYT PERUNAT

 

  1. Varaa noin 200 g perunoita ruokailijaa kohden. Paras peruna keittämiseen on kiinteä peruna, joka pysyy koossa keitettynäkin. 
  2. Kuori perunat ja laita perunat kylmään veteen. Lisää suola, kiehauta ja keitä kunnes perunat ovat kypsiä, eli haarukka uppoaa niihin helposti. Huomioithan että keittoaika riippuu perunan koosta. 

FARMIN Soijapossua ja seesamiöljyssä paistettuja kasviksia & itämaista riisiä

(4 annosta)

Tässä yksinkertainen mutta erittäin maukas ohje possunsuikaleesta. Japanilainen soijakastike on hieman perinteistä soijaa makeampaa, mutta myös aromikkaampaa. Voit käyttää myös tavanomaista soijaa, mikäli sitä on jo kaapissasi. Japanilaista soijaa on nykyisin lähes kaikissa kaupoissa. Mikäli maltat, anna hautua hetki pari pidempään.                     

 

Valmistusaika: 45-60 min 

 

0,5 kg porsaan paistisuikaletta 

1 rkl rypsiöljyä / oliiviöljyä paistamiseen 

1 kpl sipulia hienonnettuna 

2 kpl valkosipulia hienonnettuna 

Pala inkivääriä hienonnettuna 

2-3 rkl fariinisokeria 

1 dl japanilaista soijakastiketta 

2-5 dl vettä (riippuen kauanko lihaa haudutetaan) 

1 rkl maizenaa (sekoitettuna tilkkaan kylmää vettä) 

1 kpl tuore punainen chili 

 

  1. Ota possunlihasuikaleet huoneenlämpöön hyvissä ajoin ja valuta sekä kuivaa ne talouspaperilla. Ruskista possusuikaleet pannulla öljyssä. Lisää sipulit ja paista hetki. Lisää inkivääri, fariinisokeri ja soija ja sekoita hyvin.  
  2. Anna seoksen kiehua hetki yhdessä lihojen ja sipuleiden kanssa. Lisää vesi ja keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 30 minuuttia. Mikäli haluat hauduttaa pidempään mureamman lopputuloksen aikaansaamiseksi, lisää vettä ja hauduta vielä 30 minuuttia kannen alla. 
  3. Suurusta liemi. Ota lihat lautaselle reikäkauhalla ja suurusta liemi maizena-vesiseoksella koko ajan sekoittaen. Laita lihat takaisin kastikkeeseen ja anna kiehua hetki. 
  4. Lisää hienonnettu chili ja tarjoile keitetyn riisin ja paistettujen kasviksien kanssa.  

 

SEESAMIÖLJYSSÄ PAISTETUT KASVIKSET

2 kpl porkkanaa 

2 kpl punasipulia 

1 kpl punainen paprika 

½ kpl kiinankaali 

2 rkl seesaminsiemen öljyä paistamiseen 

1 tl sokeria 

Ripaus suolaa 

 

  1. Suikaloi kasvikset. Lämmitä pannu kuumaksi. 
  2. Paista porkkanasuikaleita öljyssä koko ajan sekoittaen muutama minuutti. 
  3. Lisää sipuli- ja paprikasuikaleet, paista taas muutama minuutti. Voit jättää kasvikset hieman rapeaksi. Lisää suikaloitu kiinankaali ja sekoita hyvin. Mausta sokerilla ja ripauksella suolaa. 
  4. Paista kunnes kaali on hieman pehmentynyt ja saanut väriä. Vinkki. Voit myös paistaa kaalin erikseen kuumalla pannulla öljyssä ja yhdistää valmiina muiden kasvisten kanssa. 
  5. Tarjoile keitetyn aromaattisen riisin ja makean soijapossun kanssa. 

 

ITÄMAISEN RIISIN KEITTO-OHJE 

Itämaiset riisit – Jasmin tai Basmati – ovat herkullisia ja aromikkaita riisejä, ja ne sopivat monen suomalaisenkin ruuan lisäkkeeksi. Mutta itämaiset ruuat suorastaan vaativat aromikasta riisiä. Riisin keittäminen ilman riisinkeitintä on helppoa, mutta vaatii tarkkaavaisuutta, niin kuin riisi usein. Tällä ohjeella keität takuuvarmasti hyvän riisin. 

 

4 dl jasmin- tai basmatiriisiä 

4,5 dl vettä keittämiseen 

(vettä riisin huuhtelemiseen) 

 

  1. Laita riisi kulhoon ja laske hanasta kuumaa vettä päälle. Sekoita riisiä vedessä hetki, vesi muuttuu sameaksi. Kaada vesi pois. 
  2. Lisää sitten kylmää vettä ja toista äskeinen. Kaada riisi siivilään ja huuhtele vielä kylmällä vedellä. Jätä siivilään valumaan. 
  3. Kiehauta vesi kattilassa ja lisää pesty ja valutettu riisi. Kiehauta ja sekoita. 
  4. Peitä kattila kannella ja käännä levy ykköselle. Mikäli riisi alkuun kiehuu liian voimakkaasti, voit laittaa kattilan ja levyn väliin hetkeksi esim pikkulusikan varren (poista lusikka heti kun levy hieman jäähtyy). Keitä noin 15-20 minuuttia. HUOM! Kantta ei saa tänä aikana avata eikä riisiä sekoittaa. 
  5. Tarkista lopuksi, että vesi on imeytynyt riisiin. Laita kansi takaisin päälle ja ota kattila pois levyltä. Anna riisin levätä n 5 minuuttia ja sekoita varovasti lusikalla kuohkeaksi. 

FARMIN Possucurry & itämaista riisiä

(4 annosta)

Tämä possucurryn ohje käy hyvin valmistettavaksi myös kananpojasta, kypsennysaika on tällöin hieman lyhyempi. Mikäli haluat, voit lisätä ruuan joukkoon myös muita suikaloituja juureksia kuin porkkanaa, lisää tällöin hieman vettä kypsennyksen aikana, jotta ainekset ovat nesteessä kypsennyksen ajan. Aromaattisen riisin voit keittää kattilassa kahdella tavalla; joko runsaassa vedessä (ylimääräisen veden pois kaataen) tai oikeassa vesimäärässä hauduttaen. Lue ohje käyttämäsi riisin paketista. 

 

Valmistusaika: esivalmistelu 10 min, yht 60 min 

 

0,5 kg porsaan paistisuikaletta 

1 rkl rypsiöljyä / oliiviöljyä 

2rkl punainen currytahna (valmis)  

1 kpl sipuli hienonnettuna 

2 kpl valkosipulia hienonnettuna 

1 kpl porkkana suikaloituna 

1 punainen chili 

1 prk kookosmaitoa 

(vettä) 

3 rkl kalakastiketta 

1,5 rkl sokeria 

 

  1. Ota lihat huoneenlämpöön ja valuta ja kuivaa hyvin talouspaperilla. Ruskista lihat öljyssä, lisää currytahna ja paista vielä hetki. Lisää kasvikset ja paista hetki koko ajan sekoittaen. 
  2. Lisää suikaloitu chili ja kookosmaito. Keitä kunnes liha on kypsää ja pehmeää (n 45 min > voit testata maistamalla yhtä lihanpalaa), lisää tarvittaessa vähän vettä.  
  3. Mausta kalakastikkeella ja sokerilla 
  4. Voit lisätä lopuksi erilaisia nopeasti kypsyviä tai esikypsennettyjä kasviksia maun mukaan, esim papuja, sokeriherneitä, hienonnettua purjoa, tms. Keitä hetki lisäämisen jälkeen. 
  5. Tarjoile keitetyn aromaattisen riisin kanssa. 

 

ITÄMAISEN RIISIN KEITTO-OHJE 

Itämaiset riisit – Jasmin tai Basmati – ovat herkullisia ja aromikkaita riisejä, ja ne sopivat monen suomalaisenkin ruuan lisäkkeeksi. Mutta itämaiset ruuat suorastaan vaativat aromikasta riisiä. Riisin keittäminen ilman riisinkeitintä on helppoa, mutta vaatii tarkkaavaisuutta, niin kuin riisi usein. Tällä ohjeella keität takuuvarmasti hyvän riisin. 

 

4 dl jasmin- tai basmatiriisiä 

4,5 dl vettä keittämiseen 

(vettä riisin huuhtelemiseen) 

 

  1. Laita riisi kulhoon ja laske hanasta kuumaa vettä päälle. Sekoita riisiä vedessä hetki, vesi muuttuu sameaksi. Kaada vesi pois. 
  2. Lisää sitten kylmää vettä ja toista äskeinen. Kaada riisi siivilään ja huuhtele vielä kylmällä vedellä. Jätä siivilään valumaan. 
  3. Kiehauta vesi kattilassa ja lisää pesty ja valutettu riisi. Kiehauta ja sekoita. 
  4. Peitä kattila kannella ja käännä levy ykköselle. Mikäli riisi alkuun kiehuu liian voimakkaasti, voit laittaa kattilan ja levyn väliin hetkeksi esim pikkulusikan varren (poista lusikka heti kun levy hieman jäähtyy). Keitä noin 15-20 minuuttia. HUOM! Kantta ei saa tänä aikana avata eikä riisiä sekoittaa. 
  5. Tarkista lopuksi, että vesi on imeytynyt riisiin. Laita kansi takaisin päälle ja ota kattila pois levyltä. Anna riisin levätä n 5 minuuttia ja sekoita varovasti lusikalla kuohkeaksi. 

FARMIN Possua osterikastikkeessa & nuudeli

(4 annosta)

Monet itämaiset maut toimivat hyvin possusuikaleelle, niin kuin tämäkin osterikastikkeella maustettu liemi. Huomioithan, että voit hauduttaa lihaa hieman pidempään, mutta lisää silloin tarvittaessa hieman nestettä. Tämä ruoka on tarkoitettu tarjoiltavaksi nuudeleiden kanssa.  

 

Valmistus: esivalmistelu 5 min + haudutus 30-45 min 

 

0,5 kg porsaan paistisuikaleita 

1 rkl rypsiöljyä / oliiviöljyä 

4 kpl valkosipulin kynsiä hienonnettuna 

2 rkl fariinisokeria 

0,5 dl osterikastiketta 

2 rkl kalakastiketta 

2 dl vettä  

1 kpl tuore punainen chili 

1 rkl maissitärkkelystä sekoitettuna tilkkaan vettä 

2 rkl seesaminsiemen öljyä 

1/3 limen mehu 

1/3 limen kuori raastettuna 

 

  1. Ota lihat huoneenlämpöön ja valuta ja kuivaa hyvin talouspaperilla. Ruskista lihat öljyssä kuumalla pannulla ja lisää valkosipuli ja sekoita hyvin.  
  2. Lisää fariinisokeri, osterikastike ja kalakastike. Sekoita hyvin ja anna kiehua hetki. Peitä kannella ja hauduta miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia, lisää tarvittaessa vettä. 
  3. Lisää hienonnettu chili sekä maissitärkkelys-vesiseos ja sekoita hyvin. Lisää seesaminsiemen öljy, limen mehu ja raastettu kuori. Peitä kannella ja anna hautua hetki. 
  4. Tarkista maku ja lihan mureus maistamalla. 
  5. Tarjoile keitettyjen nuudeleiden kanssa. Voit lisätä pinnalle hieman tuoretta chiliä hienonnettuna. Voit valita nuudelin maun mukaan. Munanuudeli sopii mainiosti. Valmista pakkauksessa olevan ohjeen mukaisesti 

Oma reseptisi tähän?

Haluatko loihtia oman bravuurisi ja jakaa reseptin Farmin -yhteisössä? Arvomme kuukausittain reseptejä jakaneiden kesken herkullisia tuotepalkintoja!

Porsaanfilee

FARMIN Porsaan ulkofileepihvit & Uunissa paahdettua parsakaalia & maalaislohkoperunat

(4 annosta)

Paneroitu porsaanleike on retroherkku, joka ei koskaan mene pois muodista. Se usein mielletään raskaaksi ruuaksi, ja niinhän se tavallaan onkin, mutta itse silloin tällöin tehtynä se on paitsi herkullista myös kivaa tehdä. Leivitykseen voi käyttää korppujauhoja tai esimerkiksi panko- jauhoja, joita saa nykyisin hyvin varustetuista marketeista. Itse jauhettu korppujauho on tietenkin paras vaihtoehto. Kypsentämiseen tarvitset ihan tavallisen paistinpannun, ja hieman enemmän öljyä kuin normaalissa paistamisessa. Huomioithan, että kun öljy on sopivan kuumaa (n.170*C), lopputulos ei ole niin rasvainen kuin matalammassa lämmössä kypsennettynä. Jos haluat tehdä wieninleikkeitä, pihvit tulee nuijia ohuemmaksi, ja niitä voi paistaa vain yhden kerrallaan normaalikokoisessa paistinpannussa. 

 

Valmistusaika: esivalmistelu n 20 min + 30 min kypsennys (sis parsakaali ja maalaislohkoperunat) 

 

4 kpl porsaan ulkofileetä 

1dl vehnäjauhoja 

1 tl Suolaa1 

1tl paprikajauhetta 

½ tl mustapippuria 

2 kpl kananmunaa 

2-3 dl korppujauhoja 

1-2 dl rypsiöljyä paistamiseen 

 

  1. Nuiji possupihvejä hieman leikkuulaudan päällä mielellään lihanuijalla. Huom! Pihvien ei tarvitse olla lehtipihvin ohuita. 
  2. Laita vehnäjauhot ruokalautaselle, ja sekoita niihin mausteet tasaisesti. 
  3. Riko munat esim keittolautaselle ja sekoita rakenne rikki esim haarukalla, lisää ripaus suolaa. 
  4. Laita korppujauhot laakealle lautaselle, ja varaa vielä esim tyhjä uunipelti leivinpaperilla leivitettyjä pihvejä varten. 
  5. Pyörittele pihvit yksitellen vehnäjauhoissa niin että pihvit ovat kauttaaltaan jauhoissa. Pyyhi ylimääräiset jauhot pois. Kasta sitten pihvit yksi kerrallaan kananmunassa ja heti sen jälkeen korppujauhoissa niin, että korppujauhoja on tasaisesti pihvin ympärillä. Laita paneroitu pihvi leivinpaperoidulle uunipellille ja toista vaihe kaikille pihveille. 
  6. Kuumenna laakea paistinpannu kuumalle keskilämmölle (esim nro 7 asteikolla nollasta yhdeksään, hellasta riippuen). Paista kaksi pihviä kerrallaan, paistinpannun koosta tietenkin riippuen. Laita runsaasti rypsiöljyä pannulle (n 0,5 dl/ pihvi) ja kokeile öljyn lämpö kastamalla pihvin reuna öljyyn. Mikäli pihvi alkaa tirisemään ja kypsymään, voit laittaa pihvit paistumaan.  
  7. Paista 2 minuuttia per puoli, kunnes pihvit ovat kauniin värisiä ja kypsiä. Laita paistetut pihvit uunipellille ja paista loput pihvit samalla kaavalla. Voit kuumentaa pihvit 200*C:ssa uunissa muutaman minuutin ajan, jos kerkiää jäähtyä ennen ruokailua 

 

UUNISSA PAAHDETTU PARSAKAALI

0,5 kg parsakaalia 

1-2 rkl rypsiöljyä 

1/3 tl suolaa 

Mustapippuria 

Ripaus sokeria 

Ripaus chilijauhetta 

 

  1. Leikkaa parsakaalin puumaisesta kannasta 1 cm pois. Leikkaa nuput veitsellä irti rangasta, pidä nuput kuitenkin isohkoina. Halkaise kaalin kara, tai runko, pitkittäin kahtia ja leikkaa se mahdollisimman ohuiksi siivuiksi, myös latvaosassa, josta poistit nuput.  
  2. Halkaise isoimmat nuput kahteen osaan, ja pidä pienimmät kokonaisina. 
  3. Laita sekä nuput että siivut kulhoon, ja lisää öljy ja ripottele päälle mausteet. Sekoita hyvin, jotta öljy ja mausteet levittyvät tasaisesti. 
  4. Kaada uunipellille leivinpaperin päälle, ja leivittele yhteen kerrokseen tasaisen kypsymisen varmistamiseksi. 
  5. Paahda uunissa 220*C:ssa noin 8-12 minuuttia, koosta riippuen. Sekoita vielä varovasti ja tarjoile. 

 

UUNISSA PAAHDETUT MAALAISLOHKOPERUNAT

Valmistat ne helposti leikkaamalla hyvin pestyt ja kuivatut perunat lohkoiksi ja maustamalla ne öljyllä, suolalla ja makusi mukaisella (grilli)mausteella. Paahda uunipellille leviteltynä 225*C:ssa noin 20 minuuttia. (jos käytössäsi ei ole kiertoilmauuni paista n.25min) Uunilohkoperunoiksi käyvät parhaiten yleisperunat, mutta voit tehdä niitä niin kiinteistä kuin jauhoisistakin perunoista. Pääasia on, että ne ovat kuumia, kypsiä, paahtuneita ja sopivasti suolaisia. 

FARMIN Paistettua porsaan ulkofilettä ja paistettuja herkkusieniä / kirsikkatomaatteja & keitetyt perunat

(4 annosta)

Tämä ohje toimii hyvin niin kesällä grillatessa kuin sisällä keittiössäkin. Ja maistuu yhtä hyvin kevyehkönä lounaana kuin iltapalanakin. Grillatessa sivele pihvit öljyllä ennen grillausta, muuten toimi ohjeen mukaan. 

 

Valmistusaika: 30 min 

 

4 kpl porsaan ulkofileetä 

1-2 rkl rypsiöljyä paistamiseen 

Suolaa, pippuria 

0,3 kg tuoreita herkkusieniä 

Tuoretta (tai kuivattua) timjamia  

Suolaa, pippuria 

0,3 kg kirsikkatomaatteja 

2 rkl balsamiviinietikkaa 

Ripaus sokeria 

 

  1. Leikkaa herkkusienien kannasta pieni siivu pois ja halkaise sienet pitkittäin kahtia.  
  2. Paista pihvit öljyssä keskilämmöllä/ kuumalla pannulla molemmin puolin n 2 min, paksuudesta riippuen. Mausta suolalla ja pippurilla.  
  3. Siirrä pihvit pois pannulta ja lisää pannulle heti hieman öljyä ja herkkusienet. Paista sieniä pannulla koko ajan sekoittaen kunnes ovat paistuneet hyvin, n. 3-4 minuuttia. Mausta timjamilla, suolalla ja pippurilla.  
  4. Lisää kirsikkatomaatit ja paista hetki. Lisää balsamiviinietikka ja anna kiehua kunnes lähes kaikki neste on haihtunut. Sekoita hyvin. 
  5. Siirrä kasvikset pannun reunoille (tai siirrä hetkeksi sivuun) ja laita pihvit takaisin lämpiämään pannulle. Lusikoi kasviksia pihvien päälle ja tarjoile keitettyjen perunoiden kanssa. 

 

KEITETYT PERUNAT

 

  1. Varaa noin 200 g perunoita ruokailijaa kohden. Paras peruna keittämiseen on kiinteä peruna, joka pysyy koossa keitettynäkin. 
  2. Kuori perunat ja laita perunat kylmään veteen. Lisää suola, kiehauta ja keitä kunnes perunat ovat kypsiä, eli haarukka uppoaa niihin helposti. Huomioithan että keittoaika riippuu perunan koosta. 

FARMIN Possupihvit uunissa ja paahdettua palsternakkaa & muusi

(4 annosta)

Usein ruuanlaitossa tarvitaan reseptejä, jotka valmistuvat helposti ja ns. Itsekseen. Ilman paistamista pannulla, ilman monia työvaiheita. Tämä on sellainen ohje. Pihvit kypsyvät uunissa kastikkeen alla ja maustuvat, ja palsternakka paahtuu samalla uunissa herkulliseksi ja kypsäksi.  

 

Valmistusiaka: 45min 

 

4 kpl porsaan ulkofileepihviä 

Suolaa, mustapippuria  

Tilkka öljyä 

 

KASTIKE

1 prk/ 2,5 dl smetanaa 

1 tl sinappia 

Suolaa 

Mustapippuria myllystä 

2 rkl aurinkokuivattuja tomaatteja hienonnettuna 

1 rkl kapriksia hienonnettuna 

½ sitruunan mehu 

 

  1. Ota liha huoneenlämpöön ja mausta suolalla ja pippurilla. Voitele uuniastia öljyllä ja laita pihvit siihen. Uuniastian tulisi olla juuri sopivan kokoinen neljälle pihville. 
  2. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja lusikoi tasaisesti pihvien päälle. Kuumenna uuni. 
  3. Paista uunissa 220*C:ssa noin 10-12 min ja ota uuni pois päältä ja jätä lihat uuniin vielä n viideksi minuutiksi. 
  4. Tarjoile uunissa paahdetun palsternakan kanssa 

 

PAAHDETTUA PALSTERNAKKAA

2-3 kpl keskikokoista palsternakkaa 

2 rkl rypsiöljyä 

½ tl suolaa 

Mustapippuria myllystä 

1 tl sokeria 

 

  1. Pese tai kuori palsternakat kuorimaveitsellä ja leikkaa molemmat päät veitsellä siisteiksi. 
  2. Halkaise palsternakat ja aseta leikkuulaudalle tasainen leikattu puoli leikkuulautaa vasten. Leikkaa n 1,5 cm siivuiksi aloittaen paksummasta kohdasta. Käännä veistä enemmän kulmaan sitä mukaa kun etenet ohuempaa päätä kohti. 
  3. Laita palat uunipellille ja ripottele päälle öljy, suola, pippuri ja sokeri. Sekoita hyvin. 
  4. Paahda 220*C:ssa uunissa noin 10 minuuttia (kypsyvät nopeasti) ja tarjoile kuumana possupihvien kanssa. Jos laitat palsternakat uuniin samalla possupihvien kanssa, voit ottaa ne hetkeksi pois niiden kypsyttyä ja laittaa ne takaisin uuniin pihvien kanssa lopuksi. 

 

PERUNAMUUSI

Perunamuusi on yksistään jo melkein ateria! Sileä, täyteläinen, sopivan suolainen. Vaikea kuvitella mitään liha- tai kalaruokaa, mihin se ei sopisi. Perunamuusiin käytetään jauhoisia perunalajikkeita, joten peruna kuin peruna- ideologia ei toimi tässäkään ruuassa. Muusin teossa tärkeää on, että maito kuumennetaan ennen sen lisäämistä huolellisesti soseutetun perunan kanssa. Jos peruna ei ole sileää ennen maidon lisäämistä, sitä ei enää pysty saamaan sileäksi. Ja mikäli soseutetun perunan joukkoon lisää maidon kylmänä, se jäähtyy. Maidon lisääminen kuumana auttaa sen valmistamisessa huomattavasti.    

 

1 kg jauhoisia perunoita 

Suolaa 

3 dl maitoa 

50g 

 

  1. Kuori ja keitä perunat suolavedessä kypsiksi. Kokeile kypsyys haarukalla. Kuumenna maito. 
  2. Kaada keitinvesi huolellisesti pois ja survo perunat perunasurvimella tasaiseksi. Voit käyttää myös sähkövatkainta. Huomioi sileys. 
  3. Kun peruna on täysin soseena, kaada joukkoon kuuma maito vähitellen. Älä sekoita liikaa. Kun muusi on sopivan paksuista, lisää joukkoon voi. 
  4. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa suolalla. 

Oma reseptisi tähän?

Haluatko loihtia oman bravuurisi ja jakaa reseptin Farmin -yhteisössä? Arvomme kuukausittain reseptejä jakaneiden kesken herkullisia tuotepalkintoja!

Porsaan jauheliha

FARMIN Jauhelihakeitto

(4 annosta)

Tämän helpon mutta herkullisen keiton voit valmistaa myös porsaan jauhelihasta. Välttämättä et tarvitse keittoon sattumiksi lihan lisäksi kuin perunaa, sipulia ja porkkanaa, jos käytät tuoreita raaka-aineita. Tuoreen timjamin käyttö ruuanlaitossa yleismausteena on suositeltavaa, mutta varsinkin tällaisissa yksinkertaisissa ruokalajeissa sen merkitys korostuu. Tämän keiton maku syntyy juureksista ja tuoreista yrteistä. Jauhelihan voit ottaa kattilasta pois ruskistamisen jälkeen ja lisätä sen takaisin lähes valmiiseen keittoon. Kun keitto valmistetaan kaikki raaka-aineet samaan kattilaan lisäämällä, jauhelihan paistamisessa syntyneet makuaineet jäävät ruokaan, eikä lihaliemikuutiota tarvita. Jos jauhelihan ruskistus jättää pohjan karstaiseksi, se kannattaa huuhdella.

 

Valmistusaika: Esivalmistelu 10 min + kypsennys 20-30 min 

 

500 g porsaan jauhelihaa 

1 rkl rypsiöljyä / oliiviöljyä 

1 tl suolaa  

Mustapippuria myllystä            

3 kpl keskikokoista porkkanaa 

1 kpl sipuli 

1 kpl valkosipulin kynsi  

(Tuoretta timjamia) 

8 kpl keskikokoista yleisperunaa 

3 kpl laakerinlehteä 

5 kpl maustepippuria 

1 tl suolaa 

1 litra vettä 

Tuoretta persiljaa hienonnettuna 

 

  1. Kuori juurekset ja pilko perunat esim neljään osaan. Hienonna sipuli ja leikkaa porkkanat reilusti pienemmiksi kuutioiksi kuin perunat. Pidä juurekset omina ryhminään. 
  2. Ruskista porsaanliha öljyssä huolellisesti isohkossa kattilassa ja mausta suolalla ja pippurilla. Älä anna kattilan pohjan karstoittua paistamisessa, vaan lisää kattilaan hienonnettu sipuli, valkosipuli ja porkkanat ja timjami (jos käytät). Sekoita hyvin ja anna kasvisten kuumentua. 
  3. Lisää perunat ja mausteet ja sekoita. 
  4. Lisää vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä kunnes perunat ovat kypsyneet (n 15 min) ja lisää hienonnettu persilja. 
  5. Tarkista maku. 

FARMIN Mausteiset porsaanlihapullat ja uunipaahdettua bataattia

(4 annosta)

Porsaan jauheliha sopii hyvin mausteisiin yksinkertaisiin ruokiin, kuten esimerkiksi näihin mausteisiin lihapulliin. Näihin pulliin ei tule lainkaan jatkeaineita, joten älä ylikypsennä. Voit halutessasi lisätä lihaan ennen kypsennystä lorauksen kermaa ja korppujauhoja, mutta anna turvota hetki. 

 

Valmistumisaika: esivalmistelu 15 min + 30 min kypsennys (sis bataatti) 

 

0,4 - 0,5 kg porsaan jauhelihaa 

1 kpl sipuli hienonnettuna 

2 kpl valkosipulin kynttä hienonnettuna 

1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna 

½ kpl punainen chili hienonnettuna 

1rkl kalakastiketta 

1 rkl osterikastiketta 

1 rkl soijaa 

Ripaus suolaa 

Seesamiöljyä 

Tuoretta korianteria 

 

  1. Lisää hienonnetut sipulit paistinpannulle ja kypsennä miedolla lämmöllä öljyssä paistaen. Jäähdytä ja lisää raastettu inkivääri ja hienonnettu chili, sekä kastikkeet. 
  2. Sekoita jauhelihan joukkoon huolellisesti.  
  3. Anna jauhelihamassan maustua hetki ja muotoile pieniksi tasakokoisiksi pyöryköiksi vedellä kostutetuilla käsillä.  
  4. Paista pannulla öljyssä pyöritellen kypsäksi, pannua käännellen. Voit kypsentää loppuun myös uunissa. Possunlihapullat tulee kypsentää kypsäksi. 
  5. Laita valmiit lihapullat tarjoilukulhoon ja sekoita joukkoon tilkka osterikastiketta, seesamiöljyä ja hienonnettua korianteria. Sekoita varovasti. 
  6. Tarjoile uunissa paahdettujen bataattilohkojen ja tuoreen salaatin kanssa 

 

UUNISSA PAAHDETTUA BATAATTIA

2 kpl isohkoa bataattia 

2 rkl rypsiöljyä / oliiviöljyä 

Suolaa, mustapippuria 

½ -1 tl jauhettua chiliä 

 

  1. Kuori bataatit ja leikkaa ensin tasavahvoiksi (n. 1,5 cm) lanteiksi. Leikkaa lantit kahteen tai kolmeen osaan. 
  2. Laita kulhoon ja lisää öljy ja ripottele mausteet sekaan. Sekoita huolellisesti kulhossa ja kaada uuniastiaan (leivinpaperoitu uunipelti). Paahda 200-220*C:ssa noin puoli tuntia, tai kunnes kypsiä. Kääntele noin puolivälissä. Normaalissa uunissa paistoaika noin 10min pidempi, kun kiertoilmauunissa. 

FARMIN Lihaperunasoselaatikko

(4 annosta)

Lihaperunasoselaatikko on leftover- ruokien aatelia, mutta sen voit tietty valmistaa myös varta vasten. Porsaan jauheliha käy hyvin lihaperunasoselaatikkoon maukkautensa vuoksi. Jauheliha kannattaa kuitenkin ruskistaa ja maustaa huolella. Pannulle muodostuneen rasvan voit hyödyntää laatikon pinnalle ennen uuniin laittoa, mikäli se ei ole palanut. 

 

Valmistusaika: esivalmistelu n 30 min + kypsennys n 30 min 

 

0,4 – 0,5 kg porsaan jauhelihaa 

1,5 kg perunaa 

4 dl maitoa 

Voita 

2 kpl kananmunaa 

Suolaa 

Mustapippuria 

0,5 dl korppujauhoja 

 

  1. Valmista muusi (ohje alempana). Keitä perunat suolavedessä kypsiksi ja soseuta. Kaada joukkoon kuuma maito sekä voi. Sekoita tasaiseksi.  
  2. Ruskista jauheliha huolellisesti ja pitkään. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita perunamuusin joukkoon kananmunat ja tarkista suolan määrä. Lisää tarvittaessa suolaa. 
  3. Annostele voideltuun uunivuokaan perunasosetta ja ruskistettua jauhelihaa ns huolimattomasti sekaisin. Jauheliha saa olla huonosti sekoittunut perunamuusin joukkoon. 
  4. Jauhelihan ruskistuksessa muodostuneen rasvan voit kaapia laatikon pinnalle ja ripotella päälle korppujauhot tasaisesti. 
  5. Paista uunissa 200-220*C noin puoli tuntia. 
  6. Tarjoile ketsupin ja salaatin kanssa. 

 

PERUNAMUUSI

Perunamuusi on yksistään jo melkein ateria! Sileä, täyteläinen, sopivan suolainen. Vaikea kuvitella mitään liha- tai kalaruokaa, mihin se ei sopisi. Perunamuusiin käytetään jauhoisia perunalajikkeita, joten peruna kuin peruna- ideologia ei toimi tässäkään ruuassa. Muusin teossa tärkeää on, että maito kuumennetaan ennen sen lisäämistä huolellisesti soseutetun perunan kanssa. Jos peruna ei ole sileää ennen maidon lisäämistä, sitä ei enää pysty saamaan sileäksi. Ja mikäli soseutetun perunan joukkoon lisää maidon kylmänä, se jäähtyy. Maidon lisääminen kuumana auttaa sen valmistamisessa huomattavasti.     

 

1 kg jauhoisia perunoita 

Suolaa 

3 dl maitoa 

50g voita 

 

  1. Kuori ja keitä perunat suolavedessä kypsiksi. Kokeile kypsyys haarukalla. Kuumenna maito. 
  2. Kaada keitinvesi huolellisesti pois ja survo perunat perunasurvimella tasaiseksi. Voit käyttää myös sähkövatkainta. Huomioi sileys. 
  3. Kun peruna on täysin soseena, kaada joukkoon kuuma maito vähitellen. Älä sekoita liikaa. Kun muusi on sopivan paksuista, lisää joukkoon voi. 
  4. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa suolalla. 

 

Oma reseptisi tähän?

Haluatko loihtia oman bravuurisi ja jakaa reseptin Farmin -yhteisössä? Arvomme kuukausittain reseptejä jakaneiden kesken herkullisia tuotepalkintoja!

SEURAA MATKAAMME INSTAGRAMISSA
@FARMIN_FI

https://www.instagram.com/p/CI_OpeZj_7R/?utm_source=ig_web_copy_link