Koti / Naudanliha reseptit

Naudanlihasuikaleet

FARMIN Pippurinen naudanlihakastike &
keitetyt perunat & lämpimät uunikasvikset

(4 annosta)

Naudanlihasuikale suorastaan kutsuu valmistamaan herkullisen pippurisen lihakastikkeen! Naudanlihasuikaletta kannattaa varautua kypsentämään minimissään tunnin, jotta se on pehmeää ja herkullista, mutta pieni lisäaika tekee myös maulle vain hyvää. Tämä kastike suurustetaan vehnäjauholla, mutta vain kevyesti. Paksumman kastikkeen aikaansaamiseksi suurusta lopussa hieman lisää kermaan tai vesitilkkaan sekoitetulla vehnäjauholla.  

 

Valmistusaika: Esivalmistelu 10 min + kypsyminen 60 min 

 

500 g naudanlihasuikaletta 

2 rkl rypsiöljyä / oliiviöljyä 

1 tl suolaa 

2 kpl keskikokoinen sipuli hienonnettuna 

2 kpl valkosipulia hienonnettuna 

½ - 1 rkl pippureita murskattuna tai valmista pippurirouhetta 

2 rkl sinappia 

1 rkl voita 

1 rkl vehnäjauhoja 

0,5 l vettä 

1 kpl lihaliemikuutio 

0,2 l kuohukermaa 

50g mustapippurisulatejuusto 

(sokeria) 

 

  1. Ruskista naudanlihasuikaleet huolellisesti 1 rkl öljyssä isohkossa pannussa tai kattilassa (jossa mahtuu valmistamaan ruuan loppuun saakka). Mausta suolalla. Voit ottaa lihat tässä vaiheessa sivuun, kun valmistat kastikkeen.  
  2. Lisää 1 rkl öljyä ja hienonnetut sipulit kattilaan ja paista hetki. Saa ottaa väriä. Lisää pippurit. Huomioithan ettei käyttämässäsi pippurisekoituksessa ole suolaa, ja että pippureiden on hyvä olla mahdollisimman tuoreita. Siksi kannattaa suosia kokonaisia pippureita, jotka tuoreeltaan murskaa. Sekoita hyvin. 
  3. Lisää sinappi ja sekoita, lisää sitten voi ja anna sulaa. Ripottele päälle vehnäjauhot ja sekoita huolellisesti joukkoon. Vehnäjauhoja ei tarvitse ruskistaa. 
  4. Lisää vesi vähän kerrallaan koko ajan huolellisesti sekoittaen, jotta saat sileän kastikkeen. Lisää lihaliemikuutio ja ruskistetut lihat ja keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin tunti, tai kunnes lihat ovat kypsiä ja pehmeitä (Tarkista maku ja kypsyys, lihan tulee pysyä koossa, mutta hajota sitä purtaessa). Lisäaika tekee ruuasta täyteläisemmän. 
  5. Lisää kerma ja pippurijuusto ja sekoita kunnes juusto on sekoittunut kastikkeeseen. 
  6. Tarkista maku. Lisää ripaus sokeria ja tarvittaessa suolaa ja pippureita maun mukaan. 
  7. Tarjoile keitettyjen perunoiden ja lämpimien kasvisten kanssa. 

 

KEITETYT PERUNAT 

 

  1. Varaa noin 200 g perunoita ruokailijaa kohden. Paras peruna keittämiseen on kiinteä peruna, joka pysyy koossa keitettynäkin.
  2. Kuori perunat ja laita perunat kylmään veteen. Lisää suola, kiehauta ja keitä kunnes perunat ovat kypsiä, eli haarukka uppoaa niihin helposti. Huomioithan että keittoaika riippuu perunan koosta. 

 

LÄMPIMÄT KASVIKSET

3 kpl porkkanaa pestynä 

2 kpl punasipulia kuorittuna 

1 kpl keskikokoinen kesäkurpitsa 

2 kpl paprikaa  

Suolaa 

Ripaus sokeria 

2-3 rkl oliiviöljyä 

Mustapippuria myllystä 

Tuoretta basilikaa maun mukaan 

 

  1. Valmista kasvissalaatti. Leikkaa porkkanat viistottain noin 0,5 cm lanteiksi ja laita kulhoon. Leikkaa molemmat sipulit kuuteen lohkoon niin, että kaikissa on hieman kantaa jäljellä ja laita kulhoon. Mausta suolalla, ripauksella sokeria ja pippurilla, ja lisää öljy.  
  2. Sekoita hyvin ja laita uunipellille leivinpaperille. Paahda uunissa 220*C:ssa noin 5 minuuttia. 
  3. Halkaise sillä aikaa paprika ja poista huolellisesti sisukset. Leikkaa ronskeihin paloihin ja laita kulhoon. Halkaise kesäkurpitsa pitkittäin ja paloittele myös ronskeihin paloihin ja laita kulhoon. Mausta suolalla, ripauksella sokeria ja pippurilla, ja lisää hieman öljyä.  
  4. Kun porkkanat ja sipulit ovat olleet uunissa 5 minuuttia, ripottele pellille paprikat ja kesäkurpitsat. Paista vielä noin 10 minuuttia yhdessä, kunnes kypsiä ja herkullisia. Huomioi että ohjeaika laskettu kiertoilmauunilla. Voit normaalissa uunissa pitää n. 5min pidenpään kasviksia. 
  5. Ota uunista ja sekoita varovasti.  

FARMIN Unkarilainen naudanliha-kasvismuhennos eli Pörkölt & keitetyt perunat tai muusi

(4 annosta)

Tämä ruokalaji on muhennos sanan varsinaisessa merkityksessä, mutta sen lisäksi se on herkullinen unkarilainen klassikko, jossa on makua! Tämän ruuan ei kuulu olla liemevä ja kastikemainen, mutta toki sen voi valmistaa myös kastikkeeksi, lisäämällä nestettä lopussa enemmän kuin ohjeessa mainitaan. Huomioithan, että suolakurkku ei tarkoita makeaa maustekurkkua, joita kaupoissa on hyllymetreittäin, vaan nimenomaan suolakurkkua. Niitä löytyy sieltä alahyllyltä. 

 

Valmistusaika: Esivalmistelu 10 min + kypsyminen 1,5- 2 h 

 

500g naudanlihasuikaleita 

250g raakamakkaraa paloihin leikattuna 

2 kpl porkkanaa kuutioituna 

2 kpl sipulia hienonnettuna 

2 kpl valkosipulia hienonnettuna 

1 kpl punainen paprika paloina 

2 rkl rypsiöljyä / oliiviöljyä 

1 tl suolaa 

Mustapippuria myllystä 

0,5 dl tomaattipyrettä 

1 rkl paprikaa 

½ - 1 tl chilijauhetta 

3 kpl laakerinlehtiä 

0,5 l vettä  

1 kpl lihaliemikuutio  

½ rasiaa hapankaalta (n 200g) 

1,5 dl suolakurkkua kuutiona 

 

  1. Ruskista lihasuikaleet ja raakamakkarat pannulla huolellisesti öljyssä ja laita uuniastiaan. Paista sitten porkkanakuutiot, hienonnetut sipulit ja paprikakuutiot ja lisää uuniastiaan. 
  2. Valmista kastike samalla pannulla. Lisää tilkka öljyä ja sitten tomaattpyre ja mausteet, sekoita huolellisesti. Lisää vesi ja lihaliemikuutio, kiehauta. 
  3. Kaada 2/3 kastikkeesta uuniastiaan lihojen ja kasvisten päälle ja sekoita. 
  4. Kypsennä uunissa 150*C:ssa noin 1,5 tuntia, tai kunnes liha on kypsää ja pehmeää (tarkista maku ja kypsyys, lihan tulee pysyä koossa, mutta hajota sitä purtaessa). Lisää joukkoon hapankaali ja suolakurkkukuutiot sekä loppu kastikkeesta, sekoita ja laita vielä uuniin n 15 minuutiksi. Mikäli haluat muhennoksesta kastikemaisemman, lisää loppukastikkeeseen vettä ja ripaus suolaa. 
  5. Tarjoile keitettyjen perunoiden tai muusin ja esim hapankerman kanssa. 

 

KEITETYT PERUNAT 

 

  1. Varaa noin 200 g perunoita ruokailijaa kohden. Paras peruna keittämiseen on kiinteä peruna, joka pysyy koossa keitettynäkin. 
  2. Kuori perunat ja laita perunat kylmään veteen. Lisää suola, kiehauta ja keitä kunnes perunat ovat kypsiä, eli haarukka uppoaa niihin helposti. Huomioithan että keittoaika riippuu perunan koosta. 

 

PERUNAMUUSI 

 

Perunamuusi on yksistään jo melkein ateria! SIleä, täyteläinen, sopivan suolainen. Vaikea kuvitella mitään liha- tai kalaruokaa, mihin se ei sopisi. Perunamuusiin käytetään jauhoisia perunalajikkeita, joten peruna kuin peruna- ideologia ei toimi tässäkään ruuassa. Muusin teossa tärkeää on, että maito kuumennetaan ennen sen lisäämistä huolellisesti soseutetun perunan kanssa. Jos peruna ei ole sileää ennen maidon lisäämistä, sitä ei enää pysty saamaan sileäksi. Ja mikäli soseutetun perunan joukkoon lisää maidon kylmänä, se jäähtyy. Maidon lisääminen kuumana auttaa sen valmistamisessa huomattavasti.    

 

1 kg jauhoisia perunoita 

Suolaa 

3 dl maitoa 

Nokare (tai kaksi) voita 

 

  1. Kuori ja keitä perunat suolavedessä kypsiksi. Kokeile kypsyys haarukalla. Kuumenna maito. 
  2. Kaada keitinvesi huolellisesti pois ja survo perunat perunasurvimella tasaiseksi. Voit käyttää myös sähkövatkainta. Huomioi sileys. 
  3. Kun peruna on täysin soseena, kaada joukkoon kuuma maito vähitellen. Älä sekoita liikaa. Kun muusi on sopivan paksuista, lisää joukkoon voi. 
  4. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa suolalla. 

Oma reseptisi tähän?

Haluatko loihtia oman bravuurisi ja jakaa reseptin Farmin -yhteisössä? Arvomme kuukausittain reseptejä jakaneiden kesken herkullisia tuotepalkintoja!

Naudanlihakuutiot

FARMIN Kermainen naudanlihapata &
keitetyt perunat

(4 annosta)

Tätä ohjetta voit varioida mielesi mukaan, tämä toimii hyvänä perusohjeena kaikille haudutettaville pataruuille. Voit suurustaa liemen joko alussa lisäämällä vehnäjauhoja lihan ruskistamisen yhteydessä, tai suurustamalla valmiin ruuan kermaan sekoitetulla ohratärkkelyksellä. 

Huomioithan että pidempi haudutusaika tekee pehmeämmän lopputuloksen, mutta vaatii hieman enemmän nestettä. 

 

Valmistusaika: 15 min esivalmistelu + 1,5 h kypsyminen 

 

2 rkl rypsiöljyä / oliiviöljyä 

0,5 kg naudan palapaistikuutiota 

1 kpl sipulia hienonnettuna 

2 kpl valkosipulinkynsiä hienonnettuna 

3 rkl tomaattipyreetä 

3 oksaa tuoretta timjamia 

3 kpl laakerinlehtiä  

10 kpl kokonaisia maustepippureita 

2 kpl normaalikokoista porkkanaa kuutioituna 

¼ selleriä kuutioituna 

noin 0,5 l vettä 

1 kpl lihaliemikuutio 

2 rkl ohratärkkelystä 

0,2 dl kuohukermaa 

Suolaa ja pippuria maun mukaan 

 

Valmistus: 

  1. Ruskista naudanlihasuikaleet huolellisesti kattilassa öljyssä. Lisää molemmat sipulit ja anna kypsyä hieman. Mausta suolalla.  
  2. Lisää tomaattipyree ja ruskista hetki. Lisää timjami, laakerinlehti, maustepippurit ja vesi sekä lihaliemikuutio. Hauduta noin 1 tunti.  
  3. Lisää juurekset ja hauduta vielä noin puoli tuntia, kunnes liha tuntuu pehmeälle sitä haarukalla painettaessa.  
  4. Lopuksi lisää kerma, johon olet huolellisesti sekoittanut ohratärkkelyksen. Sekoita hyvin, kiehauta ja keitä hetki. 
  5. Tarkista maku ja kypsyys, lihan tulee pysyä koossa, mutta hajota sitä purtaessa. Tarjoile keitettyjen perunoiden kanssa. 

 

KEITETYT PERUNAT 

 

  1. Varaa noin 200 g perunoita ruokailijaa kohden. Paras peruna keittämiseen on kiinteä peruna, joka pysyy koossa keitettynäkin. 
  2. Kuori perunat ja laita perunat kylmään veteen. Lisää suola, kiehauta ja keitä kunnes perunat ovat kypsiä, eli haarukka uppoaa niihin helposti. Huomioithan että keittoaika riippuu perunan koosta.  

FARMIN Mausteinen naudanliha-kasvispata
uunissa & itämaista riisiä

(4 annosta)

Lihapata hautuu itsekseen uunissa. Se vie aikaa noin kaksi tuntia, mutta on odottamisen arvoinen. Tässäkin tapauksessa ruoka kannattaa laittaa alkuun hellalla kattilassa, ja siirtää ruoka lopuksi kypsymään uuniin. Tämä ohje on laktoositon ja gluteeniton. Ruskistathan lihat muutamassa erässä, jotta ne ruskistuvat hyvin. 

 

Valmistusaika: 15 min esivalmistelu ja 2 h kypsyminen 

 

2 rkl rypsiöljyä / oliiviöljyä 

0,5 kg naudanlihakuutioita 

Suolaa 

2 kpl sipulia hienonnettuna 

3 kpl valkosipulinkynsiä hienonnettuna 

1 kpl punainen paprika paloiteltuna 

2 kpl porkkanaa lanteiksi leikattuna 

1 rkl paprikajauhetta 

1 tl chilijauhetta 

½ rkl kuivattua timjamia 

2 rkl tomaattipyreetä 

2 rkl punaviinietikkaa 

0,4 kg paseerattua tomaattia 

1 rkl chilitahnaa (jos haluat lisää tulisuutta) 

(vettä) 

Suolaa 

 

  1. Ruskista lihat huolellisesti kattilassa tai riittävän isossa pannussa. Mausta suolalla. 
  2. Lisää hienonnetut sipulit ja jatka hetki paistamista. Lisää porkkanalantit ja sekoita ja paista hetki, sitten paprikat ja mausteet ja sekoita. Lisää pyree ja paista vielä hetki. 
  3. Lisää joukkoon viinietikka ja paseerattu tomaatti ja kiehauta. Lisää vettä niin, että lihat peittyvät (riippuu uuniastian muodosta ja koosta). Lisää joukkoon chilitahna (jos käytät), ja sekoita hyvin. 
  4. Siirrä uuniastiaan ja peitä kannella ja laita uuniin 150*C:een noin kahdeksi tunniksi. Mikäli käytössäsi ei ole kiertoilmauunia, voit nostaa uunin lämpöä hieman. 
  5. Kun noin kaksi tuntia on mennyt, tarkista lihan kypsyys ja maku. Lihan tulee hajota sitä purtaessa, mutta pysyä ehjänä sitä nostettaessa. 
  6. Tarjoile keitetyn aromaattisen riisin kanssa. 

 

ITÄMAISEN RIISIN KEITTO-OHJE 

 

Itämaiset riisit – Jasmin tai Basmati – ovat herkullisia ja aromikkaita riisejä, ja ne sopivat monen suomalaisenkin ruuan lisäkkeeksi. Mutta itämaiset ruuat suorastaan vaativat aromikasta riisiä. Riisin keittäminen ilman riisinkeitintä on helppoa, mutta vaatii tarkkaavaisuutta, niin kuin riisi usein. Tällä ohjeella keität takuuvarmasti hyvän riisin. 

 

4 dl jasmin- tai basmatiriisiä 

4,5 dl vettä keittämiseen 

(vettä riisin huuhtelemiseen) 

 

  1. Laita riisi kulhoon ja laske hanasta kuumaa vettä päälle. Sekoita riisiä vedessä hetki, vesi muuttuu sameaksi. Kaada vesi pois. 
  2. Lisää sitten kylmää vettä ja toista äskeinen. Kaada riisi siivilään ja huuhtele vielä kylmällä vedellä. Jätä siivilään valumaan. 
  3. Kiehauta vesi kattilassa ja lisää pesty ja valutettu riisi. Kiehauta ja sekoita. 
  4. Peitä kattila kannella ja käännä levy ykköselle. Mikäli riisi alkuun kiehuu liian voimakkaasti, voit laittaa kattilan ja levyn väliin hetkeksi esim pikkulusikan varren (poista lusikka heti kun levy hieman jäähtyy). Keitä noin 15-20 minuuttia. HUOM! Kantta ei saa tänä aikana avata eikä riisiä sekoittaa. 
  5. Tarkista lopuksi, että vesi on imeytynyt riisiin. Laita kansi takaisin päälle ja ota kattila pois levyltä. Anna riisin levätä n 5 minuuttia ja sekoita varovasti lusikalla kuohkeaksi. 

FARMIN Marokkolainen lihapata naudan kuutiosta & Couscous tai keitetyt perunat

(4 annosta)

Perinteisesti marokkolaiset hauduttavat lihapatansa tagine- padassa, joka antaa ruualle paitsi nimen myös makua, ja tietenkin omaleimaisuutta. Tämän maukkaan pataruuan voit valmistaa myös ihan tavallisessa keittopadassa tai kannellisessa uuniastiassa. Pohjois-Afrikassa padat syödään pääsääntöisesti couscousin tai bulgurin kanssa, mutta keitetyt perunat ovat ihan hyvä vaihtoehto. Couscous on helppo ja maukas lisäke, jota kannattaa kokeilla autenttisena vaihtoehtona. SItä myydään nykyisin lähes kaikissa ruokakaupoissa.

Valmistusaika: 15 min esivalmistelu + 2 h kypsyminen 

 

MAUSTESEOS

1 rkl ras el hanout- mausteseosta 

1 rkl jauhettua kuminaa 

1 rkl jauhettua kanelia 

1 rkl jauhettua inkivääriä 

1 rkl jauhettua paprikaa 

 

0,5 kg naudan palapaistikuutio 

1 kpl sipuli 

2 rkl rypsiöljyä 

1 tölkki (400 g) kikherneitä  

1 tölkki (400 g) kuorittuja tomaatteja  

500 ml vettä 

1 kpl lihaliemikuutio 

500 g kurpitsaa 

100 g kuivattuja luumuja 

50 ml mantelilastuja 

 

  1. Laita lihakuutiot kulhoon ja lisää lihamausteseos. Hiero mausteet lihaan hyvin. Jos liha saa maustua muutaman tunnin tai yön yli, aina parempi. Voit myös valmistaa lihan heti maustamisen jälkeen. 
  2. Hienonna sipuli. Ruskista lihapalat hyvin öljyssä kauttaaltaan laakeassa pannussa tai kattilassa. Lisää sipuli ja paista vielä hetki. Mausta suolalla ja pippurilla.  
  3. Huuhtele kikherneet hyvin, ja lisää lihojen sekaan kattilaan yhdessä kuoritun tomaattisäilykkeen kanssa. Lisää vesi ja lihaliemikuutio. Hauduta noin kaksi tuntia kannen alla, joko miedolla lämmöllä hellalla tai 150*C:ssa uunissa. 
  4. Kuutioi sillä välin kurpitsa ja hienonna luumut. Paahda mantelilastut kuivalla kuumalla pannulla koko ajan sekoittaen kunnes lastut ovat hieman paahtuneet. Kun liha on hautunut noin puolitoista tuntia, lisää kurpitsakuutiot ja hienonnettu luumu. Lisää vettä, jos tarpeen. 
  5. Anna hautua kannen alla vielä toiset puolitoista tuntia, tai kunnes liha on pehmeän kypsää (Tarkista maku ja kypsyys, lihan tulee pysyä koossa, mutta hajota sitä purtaessa). Jos liemi on liian ohutta, nosta lämpöä hieman ja anna liemen keittyä kokoon (haihtua), tai jos se on liian paksua, lisää hieman vettä. 
  6. Lisää paahdetut mantelilastut ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa ja sekoita erittäin varovasti. 
  7. Tarjoile keitettyjen perunoiden tai couscousin kanssa. 

 

COUSCOUS

3 dl vettä 

3 dl couscous- suurimoita 

2 rkl oliiviöljyä 

½ tl suolaa 

2 kpl valkosipulin kynttä 

1 kpl sitruunan kuori 

1/3 kpl sitruunan mehu 

Tuoretta persiljaa 

3 rkl paahdettuja pinjan siemeniä 

 

  1. Kiehauta vesi kattilassa, lisää puolet suolasta ja sekoita joukkoon couscous. Ota kattila pois hellalta ja peitä. Anna hautua 5 minuuttia ja sekoita kuohkeaksi esim haarukalla. 
  2. Lisää loput ainekset ja sekoita hyvin. Tarkista maku.  

 

KEITETYT PERUNAT

 

  1. Varaa noin 200 g perunoita ruokailijaa kohden. Paras peruna keittämiseen on kiinteä peruna, joka pysyy koossa keitettynäkin. 
  2. Kuori perunat ja laita perunat kylmään veteen. Lisää suola, kiehauta ja keitä kunnes perunat ovat kypsiä, eli haarukka uppoaa niihin helposti. Huomioithan että keittoaika riippuu perunan koosta. 

 

Oma reseptisi tähän?

Haluatko loihtia oman bravuurisi ja jakaa reseptin Farmin -yhteisössä? Arvomme kuukausittain reseptejä jakaneiden kesken herkullisia tuotepalkintoja!

Naudanjauheliha

FARMIN Bolognaise-kastike & muusi

(4 annosta)

Monikäyttöinen ikisuosikki, joka on myös helppo valmistaa. Voit nauttia kastikkeen klassisesti sellaisenaan spagetin kanssa, tai uuniperunan täytteenä, tai voit käyttää sen lasagnen valmistamiseen. Vain muutamia esimerkkejä mainitakseni. Pitkään hauduttaminen tekee kastikkeesta täyteläisen ja kypsän makuisen. Tarvittaessa voit hauduttaa vähemmän aikaa, vähennä tällöin myös nesteen määrää. 

Huomioithan, että jauhelihan huolellinen ruskistaminen vaikuttaa makuun huomattavasti. Ruskista jauheliha tarvittaessa kahdessa erässä, riittävän kuumassa kattilassa, näin saat huomattavasti maukkaamman lopputuloksen. Kattilan huuhtelemiseen käytetyn veden voit ottaa talteen ja korvata sillä osan kastikkeen nesteestä. 

 

Valmistusaika: minimissään 30min, maksimissaan 2 h 

  

0,5 kg naudan jauhelihaa 

2 rkl rypsiöljyä / oliiviöljyä 

suolaa 

1 pieni sipuli hienonnettuna 

1-2 kpl valkosipulin kynttä hienonnettuna 

1 kpl porkkana pilkottuna 

2 rkl tomaattipyrettä 

0,2 kg kuorittuja tomaatteja (säilyke) 

0,5 l vettä 

1 kpl lihaliemikuutio 

1 tl paprikaa, 1 tl timjamia, 1/3 tl chilijauhetta 

 

  1. Kuumenna öljy kattilassa ja ruskista jauheliha huolellisesti, tarvittaessa kahdessa erässä. Huuhtele pannu välillä, ja ota maukas huuhdeneste talteen. Mausta jauheliha suolalla. 
  2. Lisää pilkotut kasvikset ja jatka hetki paistamista. Lisää tomaattipyree ja paista vielä hetki.  
  3. Lisää säilyketomaatit, vesi, lihaliemikuutio ja mausteet. Hauduta miedolla lämmöllä (miel. muutaman tunnin), lisää tarvittaessa nestettä. Kiireessä varttikin riittää. 
  4. Tarkista maku ja tarjoile keitetyn spagetin tai muusin kera. 

  

PERUNAMUUSI

 

Perunamuusi on yksistään jo melkein ateria! SIleä, täyteläinen, sopivan suolainen. Vaikea kuvitella mitään liha- tai kalaruokaa, mihin se ei sopisi. Perunamuusiin käytetään jauhoisia perunalajikkeita, joten peruna kuin peruna- ideologia ei toimi tässäkään ruuassa. Muusin teossa tärkeää on, että maito kuumennetaan ennen sen lisäämistä huolellisesti soseutetun perunan kanssa. Jos peruna ei ole sileää ennen maidon lisäämistä, sitä ei enää pysty saamaan sileäksi. Ja mikäli soseutetun perunan joukkoon lisää maidon kylmänä, se jäähtyy. Maidon lisääminen kuumana auttaa sen valmistamisessa huomattavasti.    

1 kg jauhoisia perunoita 

Suolaa 

3 dl maitoa 

Nokare (tai kaksi) voita 

 

  1. Kuori ja keitä perunat suolavedessä kypsiksi. Kokeile kypsyys haarukalla. Kuumenna maito. 
  2. Kaada keitinvesi huolellisesti pois ja survo perunat perunasurvimella tasaiseksi. Voit käyttää myös sähkövatkainta. Huomioi sileys. 
  3. Kun peruna on täysin soseena, kaada joukkoon kuuma maito vähitellen. Älä sekoita liikaa. Kun muusi on sopivan paksuista, lisää joukkoon voi. 
  4. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa suolalla. 

FARMIN Kaalilaatikko

(4 annosta)

Mikään ei ole niin hyvää kuin kaalilaatikko! Sekin tarvitsee vain vähän vaivaa, huolellisuutta ja pari tuntia aikaa. Tämän ohjeen voit tehdä kaksinkertaisena, niin se ei lopu kesken. Kaalilaatikko maistuu paremmalle uudelleenlämmitettynä, joten tee reilusti! Kaalilaatikon voit maustaa mieleiseksesi eri mausteilla, mutta meiramia se kyllä vaatii. 

 

Valmistusaika: 15 min esivalmistelu + n. 1,5 h kypsyminen 

 

1 pieni valkokaali (n. 1 kg) 

0,5 l vettä 

2 kpl sipulia hienonnettuna 

2 kpl valkosipulia hienonnettuna 

0,5 kg naudan jauhelihaa 

Suolaa  

½ tl valkopippuria 

2 rkl meiramia  

3 rkl tummaa siirappia 

1 dl puuroriisiä 

0,5 l vettä 

1 kpl lihaliemikuutio 

 

  1. Suikaloi kaali ja esikypsennä kaalia laakeassa kattilassa vedessä n 15-20 minuuttia ja laita sivuun.  
  2. Ruskista jauheliha öljyssä ja lisää hienonnetut sipulit ja kypsennä hetki. Lisää lopuksi keittämätön riisi ja sekoita. Mausta suolalla, pippurilla ja meiramilla. Yhdistä jauheliha-riisiseos sekä siirappi kaalin joukkoon ja sekoita hyvin.  
  3. Kiehauta vesi ja liuota siihen lihaliemikuutio. Laita kaaliseos uuniastiaan ja kaada päälle edellä valmistamasi lihaliemi. 
  4. Kypsennä uunissa 170*C:ssa noin puolitoista tuntia. Laske tarvittaessa uunin lämpöä tai peitä foliolla, ettei tummu liikaa. 

FARMIN Lihapullat & muusi

(4 annosta)

Lihapullat voi tehdä pannulla tai uunissa. Aina kannattaa kuitenkin tähdätä olennaiseen, eli rapeaan pintaan, mehevään sisukseen ja hyvään makuun. Nämä kaikki on saatavissa, helpostikin, kunhan paistamisessa on tarkkana eikä kypsennä liikaa. 

 

Valmistumisaika: esivalmistelu 15 min + 30 min kypsyminen (sis myös muusin valmistus) 

 

0,5 kg naudan jauhelihaa 

1 tl suolaa 

Mustapippuria myllystä 

1 prk kermaviiliä 

1 dl korppujauhoja 

1 kpl kananmuna 

1 kpl sipuli hienonnettuna 

 

  1. Sekoita kermaviili ja korppujauhot keskenään kulhossa. Ruskista sipuli tilkassa öljyä pannulla ja siirrä sivuun jäähtymään. 
  2. Yhdistä kaikki ainekset ja sekoita huolellisesti. Älä vaivaa turhaan. 
  3. Muotoile taikinasta pyöreitä tasakokoisia, noin 3 cm halkaisijaltaan, pyöryköitä vedellä kostutetuilla käsillä ja laita uunipellille. 
  4. Paista pullat uunissa 200*C:ssa noin 12 minuuttia. Voit myös paistaa pullat pannulla voi-öljy-seoksessa. 
  5. Tarjoa perunamuusin ja ketsupin kanssa. 

 

PERUNAMUUSI

 

Perunamuusi on yksistään jo melkein ateria! SIleä, täyteläinen, sopivan suolainen. Vaikea kuvitella mitään liha- tai kalaruokaa, mihin se ei sopisi. Perunamuusiin käytetään jauhoisia perunalajikkeita, joten peruna kuin peruna- ideologia ei toimi tässäkään ruuassa. Muusin teossa tärkeää on, että maito kuumennetaan ennen sen lisäämistä huolellisesti soseutetun perunan kanssa. Jos peruna ei ole sileää ennen maidon lisäämistä, sitä ei enää pysty saamaan sileäksi. Ja mikäli soseutetun perunan joukkoon lisää maidon kylmänä, se jäähtyy. Maidon lisääminen kuumana auttaa sen valmistamisessa huomattavasti.     

 

1 kg jauhoisia perunoita 

Suolaa 

3 dl maitoa 

Nokare (tai kaksi) voita 

 

  1. Kuori ja keitä perunat suolavedessä kypsiksi. Kokeile kypsyys haarukalla. Kuumenna maito. 
  2. Kaada keitinvesi huolellisesti pois ja survo perunat perunasurvimella tasaiseksi. Voit käyttää myös sähkövatkainta. Huomioi sileys. 
  3. Kun peruna on täysin soseena, kaada joukkoon kuuma maito vähitellen. Älä sekoita liikaa. Kun muusi on sopivan paksuista, lisää joukkoon voi. 
  4. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa suolalla. 

FARMIN Kunnon hampurilainen naudan jauhelihasta & maalaislohkoperunat

(4 annosta)

Hampurilaisessa on perinteisesti hyvin maustettu naudan jauhelihapihvi, juustoa, tomaattia, salaattia ja muutamia kastikkeita; ketsuppia, majoneesia ja mahdollisesti grilli- tai chilikastiketta. Toki voit lisätä suolakurkkuja tai kurkkusalaattia, sipulia raakana tai paistettuna, sinihomejuustoa tai muuta vastaava, mutta ne eivät ole pakollisia. Hampurilaisen pihvi kannattaa ehdottomasti tehdä itse. Se on pelkkää hyvää, mielellään rasvaista (n. 20%) jauhelihaa, suolalla ja pippurilla maustettuna. 

Valmistusaika: esivalmistelu 20 min + kypsennys 30 min (sis perunat) 

 

500 g naudan jauhelihaa 

5 g suolaa 

Runsaasti mustapippuria myllystä 

Rypsiöljyä paistamiseen 

4 siivua cheddarjuustoa 

1 iso tomaatti 

½ ruukku salaattia 

Ketsuppia, Hellmans- majoneesia  

4 kpl hyvää hampurilasissämpylää (miel Briossi) 

 

  1. Jaa jauheliha neljään osaan ja muotoile vedellä kastelluilla käsillä, öljytyn leikkuulaudan päällä, kauniiksi ja tasapaksuiksi pihveiksi. Ethän vaivaa jauhelihaa, ettei se muutu rihmamaiseksi kypsyessään. Jauhelihaa ei mausteta tässä vaiheessa, vaan vasta paistamisen yhteydessä. 
  2. Pese ja siivuta tomaatti neljään siivuun, jaa salaatinlehdet neljään osaan. Halkaise sämpylät. 
  3. Kuumenna pannu kuumaksi, ja paista pihvejä pannulla noin 1 minuutti per puoli. Mausta suolalla ja pippurilla. Aseta juustosiivu paistetun pihvin päälle ja siirrä pihvi uunipellille siksi aikaa, että paistat kaikki pihvit. Huomioithan että tässä vaiheessa pihvit ovat vielä hieman raakoja. 
  4. Paahda sämpylöitä ja pihvejä uunissa n 1-2 minuuttia. Kokoa hampurilaiset. Laita kaikkien sämpylöiden pohjan päälle majoneesia, sitten tomaattisiivu. Lisää salaatit tomaattien päälle. 
  5. Tarjoile hampurilaiset kuumana kuumien lohkoperunoiden ja ketsupin kanssa. 

 

UUNISSA PAAHDETUT MAALAISLOHKOPERUNAT

Valmistat ne helposti leikkaamalla hyvin pestyt ja kuivatut perunat lohkoiksi ja maustamalla ne öljyllä, suolalla ja makusi mukaisella (grilli)mausteella. Paahda uunipellille leviteltynä 225*C:ssa noin 20 minuuttia. (jos käytössäsi ei ole kiertoilmauuni paista n.25min) Uunilohkoperunoiksi käyvät parhaiten yleisperunat, mutta voit tehdä niitä niin kiinteistä kuin jauhoisistakin perunoista. Pääasia on, että ne ovat kuumia, kypsiä, paahtuneita ja sopivasti suolaisia. 

FARMIN Jauhelihamureke ja sinappikermakastike + muusi

(4 annosta)

Lihamureke- ja lihapullataikina ovat kotikokin kannalta lähes sama asia. Molempiin tulee jauhelihan lisäksi niin sanottuja jatkeaineita, jotka tekevät lopputuloksesta mehevämmän ja pehmeämmän. Ne pehmentävät myös jauhelihan makua, joten mausteita tarvitaan enemmän kuin esimerkiksi hampurilaispihviä tehdessä. Lihamurekkeen maustamisessa vain taivas on rajana, kun sopiva mehevyys ja rakenne on saatu aikaan. Mehevyyteen ja rakenteeseen vaikuttavat ainesten lisäksi tietenkin myös paistoaika ja -lämpö.  

 

Valmistusaika: Esivalmistelu 15 min + 30 min kypsennys (sis kastikkeen ja perunat) 

 

0,5 kg naudan jauhelihaa 

1 dl vettä tai ruokakermaa 

0,5 dl korppujauhoja 

1 rkl rypsiöljyä / oliiviöljyä 

1 kpl sipuli hienonnettuna 

1 kpl kananmuna 

1 tl suolaa 

1 tl paprikaa 

½ tl mustapippuria 

½ tl chilijauhetta 

½ tl valkopippuria 

 

 

  1. Yhdistä vesi, kerma ja korppujauhot. Sekoita joukkoon muna ja mausteet ja anna turvota hetki. Ruskista sillä aikaa sipuli öljyssä ja jäähdytä. 
  2. Yhdistä kaikki aineet tasaiseksi, älä vaivaa. 
  3. Muotoile murekkeeksi uunipellille, tai asettele voideltuun uunivuokaan. 
  4. Paista uunissa 200*C:ssa noin puoli tuntia ja anna hetki vetäytyä. 
  5. Tarjoile helpon sinappi-kermakastikkeen ja muusin kera. 

 

SINAPPI-KERMAKASTIKE

 

1 rkl rypsiöljyä 

1 kpl sipuli hienonnettuna 

½ tl rouhittua mustapippuria 

1-2 rkl sinappia 

3 dl ruokakermaa 

Suolaa 

 

  1. Kypsennä sipulia hetki öljyssä paistinpannulla. Lisää pippurit ja jatka hetki kypsentämistä. 
  2. Lisää sinappi ja sekoita. Lisää kerma ja keitä kunnes sipulit ovat pehmenneet ja kastike paksuuntunut hieman (n 5-7 min). Sekoita välillä. 
  3. Mausta suolalla 

 

PERUNAMUUSI

 

Perunamuusi on yksistään jo melkein ateria! SIleä, täyteläinen, sopivan suolainen. Vaikea kuvitella mitään liha- tai kalaruokaa, mihin se ei sopisi. Perunamuusiin käytetään jauhoisia perunalajikkeita, joten peruna kuin peruna- ideologia ei toimi tässäkään ruuassa. Muusin teossa tärkeää on, että maito kuumennetaan ennen sen lisäämistä huolellisesti soseutetun perunan kanssa. Jos peruna ei ole sileää ennen maidon lisäämistä, sitä ei enää pysty saamaan sileäksi. Ja mikäli soseutetun perunan joukkoon lisää maidon kylmänä, se jäähtyy. Maidon lisääminen kuumana auttaa sen valmistamisessa huomattavasti.     

 

1 kg jauhoisia perunoita 

Suolaa 

3 dl maitoa 

Nokare (tai kaksi) voita 

 

  1. Kuori ja keitä perunat suolavedessä kypsiksi. Kokeile kypsyys haarukalla. Kuumenna maito. 
  2. Kaada keitinvesi huolellisesti pois ja survo perunat perunasurvimella tasaiseksi. Voit käyttää myös sähkövatkainta. Huomioi sileys. 
  3. Kun peruna on täysin soseena, kaada joukkoon kuuma maito vähitellen. Älä sekoita liikaa. Kun muusi on sopivan paksuista, lisää joukkoon voi. 
  4. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa suolalla. 

FARMIN Jauhelihakeitto

(4 annosta)

Tämän helpon mutta herkullisen keiton voit valmistaa myös porsaan jauhelihasta. Välttämättä et tarvitse keittoon sattumiksi lihan lisäksi kuin perunaa, sipulia ja porkkanaa, jos käytät tuoreita raaka-aineita. Tuoreen timjamin käyttö ruuanlaitossa yleismausteena on suositeltavaa, mutta varsinkin tällaisissa yksinkertaisissa ruokalajeissa sen merkitys korostuu. Tämän keiton maku syntyy juureksista ja tuoreista yrteistä. Jauhelihan voit ottaa kattilasta pois ruskistamisen jälkeen ja lisätä sen takaisin lähes valmiiseen keittoon. Kun keitto valmistetaan kaikki raaka-aineet samaan kattilaan lisäämällä, jauhelihan paistamisessa syntyneet makuaineet jäävät ruokaan, eikä lihaliemikuutiota tarvita. Jos jauhelihan ruskistus jättää pohjan karstaiseksi, se kannattaa huuhdella.

 

Valmistusaika: Esivalmistelu 10 min + kypsennys 20-30 min 

 

500 g naudan jauhelihaa 

1 rkl rypsiöljyä / oliiviöljyä 

1 tl suolaa  

Mustapippuria myllystä            

3 kpl keskikokoista porkkanaa 

1 kpl sipuli 

1 kpl valkosipulin kynsi  

(Tuoretta timjamia) 

8 kpl keskikokoista yleisperunaa 

3 kpl laakerinlehteä 

5 kpl maustepippuria 

1 tl suolaa 

1 litra vettä 

Tuoretta persiljaa hienonnettuna 

 

  1. Kuori juurekset ja pilko perunat esim neljään osaan. Hienonna sipuli ja leikkaa porkkanat reilusti pienemmiksi kuutioiksi kuin perunat. Pidä juurekset omina ryhminään. 
  2. Ruskista jauheliha öljyssä huolellisesti isohkossa kattilassa ja mausta suolalla ja pippurilla. Älä anna kattilan pohjan karstoittua paistamisessa, vaan lisää kattilaan hienonnettu sipuli, valkosipuli ja porkkanat ja timjami (jos käytät). Sekoita hyvin ja anna kasvisten kuumentua. 
  3. Lisää perunat ja mausteet ja sekoita. 
  4. Lisää vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä kunnes perunat ovat kypsyneet (n 15 min) ja lisää hienonnettu persilja. 
  5. Tarkista maku. 

Oma reseptisi tähän?

Haluatko loihtia oman bravuurisi ja jakaa reseptin Farmin -yhteisössä? Arvomme kuukausittain reseptejä jakaneiden kesken herkullisia tuotepalkintoja!

SEURAA MATKAAMME INSTAGRAMISSA
@FARMIN_FI

https://www.instagram.com/p/CI_OpeZj_7R/?utm_source=ig_web_copy_link