FARMIN Unkarilainen naudanliha-kasvismuhennos eli Pörkölt & keitetyt perunat tai muusi
(4 annosta)
Tämä ruokalaji on muhennos sanan varsinaisessa merkityksessä, mutta sen lisäksi se on herkullinen unkarilainen klassikko, jossa on makua! Tämän ruuan ei kuulu olla liemevä ja kastikemainen, mutta toki sen voi valmistaa myös kastikkeeksi, lisäämällä nestettä lopussa enemmän kuin ohjeessa mainitaan. Huomioithan, että suolakurkku ei tarkoita makeaa maustekurkkua, joita kaupoissa on hyllymetreittäin, vaan nimenomaan suolakurkkua. Niitä löytyy sieltä alahyllyltä.
Valmistusaika: Esivalmistelu 10 min + kypsyminen 1,5- 2 h
- Ruskista lihasuikaleet ja raakamakkarat pannulla huolellisesti öljyssä ja laita uuniastiaan. Paista sitten porkkanakuutiot, hienonnetut sipulit ja paprikakuutiot ja lisää uuniastiaan.
- Valmista kastike samalla pannulla. Lisää tilkka öljyä ja sitten tomaattpyre ja mausteet, sekoita huolellisesti. Lisää vesi ja lihaliemikuutio, kiehauta.
- Kaada 2/3 kastikkeesta uuniastiaan lihojen ja kasvisten päälle ja sekoita.
- Kypsennä uunissa 150*C:ssa noin 1,5 tuntia, tai kunnes liha on kypsää ja pehmeää (tarkista maku ja kypsyys, lihan tulee pysyä koossa, mutta hajota sitä purtaessa). Lisää joukkoon hapankaali ja suolakurkkukuutiot sekä loppu kastikkeesta, sekoita ja laita vielä uuniin n 15 minuutiksi. Mikäli haluat muhennoksesta kastikemaisemman, lisää loppukastikkeeseen vettä ja ripaus suolaa.
- Tarjoile keitettyjen perunoiden tai muusin ja esim hapankerman kanssa.
KEITETYT PERUNAT
- Varaa noin 200 g perunoita ruokailijaa kohden. Paras peruna keittämiseen on kiinteä peruna, joka pysyy koossa keitettynäkin.
- Kuori perunat ja laita perunat kylmään veteen. Lisää suola, kiehauta ja keitä kunnes perunat ovat kypsiä, eli haarukka uppoaa niihin helposti. Huomioithan että keittoaika riippuu perunan koosta.
PERUNAMUUSI
Perunamuusi on yksistään jo melkein ateria! SIleä, täyteläinen, sopivan suolainen. Vaikea kuvitella mitään liha- tai kalaruokaa, mihin se ei sopisi. Perunamuusiin käytetään jauhoisia perunalajikkeita, joten peruna kuin peruna- ideologia ei toimi tässäkään ruuassa. Muusin teossa tärkeää on, että maito kuumennetaan ennen sen lisäämistä huolellisesti soseutetun perunan kanssa. Jos peruna ei ole sileää ennen maidon lisäämistä, sitä ei enää pysty saamaan sileäksi. Ja mikäli soseutetun perunan joukkoon lisää maidon kylmänä, se jäähtyy. Maidon lisääminen kuumana auttaa sen valmistamisessa huomattavasti.
- Kuori ja keitä perunat suolavedessä kypsiksi. Kokeile kypsyys haarukalla. Kuumenna maito.
- Kaada keitinvesi huolellisesti pois ja survo perunat perunasurvimella tasaiseksi. Voit käyttää myös sähkövatkainta. Huomioi sileys.
- Kun peruna on täysin soseena, kaada joukkoon kuuma maito vähitellen. Älä sekoita liikaa. Kun muusi on sopivan paksuista, lisää joukkoon voi.
- Tarkista maku ja mausta tarvittaessa suolalla.