Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Hevoset ja ponit

 

Tallissamme tällä hetkellä asuvat hepat:

 

Tamma Kumma-Stella "Stella, Ihaa"

 

Stella on supi suomalainen suomenhevonen. Stella täysin ravisukuinen ja rakenne on myös kuin ravurilla. Tällä hevosella voisi olla mahdollisuuksia saada ns. pyörät pyörimään ja aika näyttää kokeillaanko sitä juoksijaksi vai jääkö "vain" ratsuksi ja pihalla ajamiseen. Jännittävää nähdä mitä siitä sitten loppujen lopuksi tulee. Tarkoitus olisi saada siitä ainakin hyvä harrastehevonen joka lajiin.

Stellalla on tähän mennessä ajettu ja ratsastettu edellisen omistajan (kasvattajan) luona, mutta olemme aloittaneet koulutuksen alusta pitkän tauon vuoksi. Stella ei säiky pienistä asioista vaan mennä porskuttaa menemään. Sähkölanka ja vesiautomaatti on kuitenkin kammotus.

Stellasta on tullut oikein mukava hevonen, juuri sellainen kuin suomenhevosen pitäisi ollakin. Stella rakastaa rapsuttamista ja mitä kovempi harja, sen enemmän sen tykkää. Stella on vähän ahnepossu ja se tutkii tarkasti taskut jos siellä vaikka jotain olisi. Pitää kovasti touhuamisesta ja kyllästyy nopeasti.

Kunkun kanssa Stella pitää usein silmäpeliä. Jos Kunkulla ei kiinnosta, Stella tietää kyllä keinot miten huomiota herätetään vaikka sitten pienellä rodeohyppykierroksella aidan ympäri.

 

Ruuna Brenin "Nemo, Nemski, Sinttura, Sintti, Tirriäinen, Tinttara, Poni"

Siinäpäs vasta ponilla on monta nimeä! Lisänimet Nemo on saanut siitä, kun se on niin pikkuinen ja sievä, kuin hevonen pienoiskoossa. Nemo on syntynyt Britanniassa ja se on tuotu sieltä Ruotsiin. Nemo ehti olla Ruotsissa kaksi vuotta, ennen meille tuloaan. Tullessaan Nemo oli erittäin kurjassa kunnossa ja sitä on määrätietoisesti yritetty lihottaa. Nemon historiasta ei ole mitään tietoa.

Nemo on hyvin itsetietoinen ja onkin joskus varmaan saanut tehdä mitä huvittaa, vaikka lähteä hankeen sukeltamaan kesken ratsastuksen (lieko aikoinaan siitä kutsumanimensä "Nemo"saanut?:)). Nemo on kuitenkin erittäin nöyrä ja herkkähipiäinen. Lellittelystä ja lässyttämisestä se nauttii oikein antaumuksella.

Säkäkorkeutta Nemolla on 125cm eli se on todella hyvän kokoinen ratsu lapsille. Lapset ovatkin Nemolla menneet talutuksessa ja Nemo on todella kiltti hoitaa. Myös pulkkailu onnistuu. Ratsastaessa mukavan reipas. Osaa perusasiat, mutta jännittyy helposti. Vaikka muuten Nemo on rauhallinen, mutta vieraisiin ihmisiin se suhtautuu vielä epäluuloisesti (etenkin eläinlääkäriin) kunnes huomaa ettei se niin paha tyyppi ollutkaan. Rodultaan tämä minikokoinen hevonen on Welsh A.

 

Ori Gold River Great Gawain "Kunkku, Kunkkis, Kunkero"

 

Kunkku on erittäin kapasiteetikas welsh D. Se onkin menestynyt näyttelyissä hyvin ja joka kerta tuonut palkinnon kotiin. Laatuponikilpailuissa oli 4/23 ja se on saanut vanhetessaan näyttelyistä pelkästään ykkösiä ja ollut luokkavoittaja neljä kertaa ja Champion kolme kertaa. Tähtäimenä on saada siitä kouluratojenkin kunkku, mutta koska se on niin hyvä hyppäämään, ehkä se joitain esteratojakin tulee menemään. 

Kunkku on kiltti hoitaa ja käsitellä. Vieraita ensin vähän oudoksuu eikä mielellään tule heti "juttelemaan". Maastossa vielä tukeutuu ratsastajaan ja on hieman epävarma, mutta toisen hevosen perässä se menee minne vain sen haluaan menevän.

Kunkulla on todella upea laukka, pehmeät liikkeet ja uskomaton kokoamiskyky. Onkin vitsailtu että se oppii ensin laukkapiruetit ja sarjavaihdot ennen paljon helpompia asioita.  Ratsastaessa se on vielä vähän malttamaton eikä niin tasainen, mutta koko ajan mennään parempaan suuntaan. Kunkku on opetettu täysin pysähdys-tekniikalla.

Kunkulla on nyt 6 jälkeläistä, joista kaikki on menestynyt todella hienosti näyttelyissä. Kunkun varsat ovat hyvin liikkuvia ja komeita. Haaveena on saada siitä joskus varsa itsellekin...

 

Farmilta myydyt:

Ori Eternal Wayne "Pulla, Pullis"

Irlannincob Pulla on ollut meillä heti vieroituksesta (6kk ikäisestä) asti. Pulla on toimintaa kaipaava otus ja jos sitä hänelle ei suoda, keksii se sen itse. Se on todella kiltti, lauhkea ja hyväntahtoinen, mutta osaa myös olla röyhkeä kun on kovin huomionkipeä ja voi silloin tunkea kaulaansa rapsutettavaksi liian lähelle, jolloin pitää komentaa kauemmas. Ostotarkastuksessa Oulun klinikalla sitä kuvattiin "iloiseksi ja hyväkäytöksiseksi nuoreksi oriksi".

Pulla on kasvanut todella paljon syksyn-18 aikana ja säkäkorkeudeksi mitattiin tasan 160cm. Pitkään kasvavana rotuna Pulla voi kasvaa paljonkin. Nuoresta iästään huolimatta Pulla on lähes mitään pelkäämätön ja erittäin utelias. Kun muut juoksevat karkuun, Pulla menee katsomaan uteliaana mikäs juttu se oli.

Pullalla on ohjasajettu ja kärryt olleet perässä, mutta ei ole vielä saanut kärryjen vetoon rutiinia. Pullalla on ratsastettu muutaman kerran ja se on sujunut ilman draamaa. Selässä on kestänyt tehdä mitä vaan temppuja hevosen hievahtamattakaan. Osaa kaikki askellajit maastakäsin työskenneltäessä sekä suunnanvaihdot. Pullalla on erittäin hyvät liikkeet ja uskomaton ketteryys noinkin raskaaksi roduksi. 

Pulla myytiin 26.1.2019 harrastehevoseksi. Onnea uudelle omistajalle!

 

Ruuna OS Lanson Gold "Lanso, Lamppari"

Kiva FWB-ruuna, jolla upeat liikkeet. Kroppa sai kyllä kyytiä ravilisäyksissä. Jos ei muuta, niin ainakin opetti istumaan jättimäisessä ravissa. Lanso tuli kouluttamattomana (vaikka se myytiin peruskoulutettuna) ja koulutuksen aikana sille tuli vastaan monia ongelmia. Takajalasta löytyi irtopala, joka piti leikata. Lanso kuitenkin oppi leikkauksesta juuri parantumisen jälkeen, että ihmisiä on kiva pelotella hyppimällä joka suuntaan. 

Oikein leppoisa ja hyväkäytöksinen käsitellä, mutta siinä elämän  kohdassa liian vaikea, sillä se tarvitsi rodeoratsastajan opettamaan ettei kyydistä tiputa. Lanso muutti uuteen kotiin aika nopeasti Farmille muuttamisen jälkeen.

JK. Saimme kuulla, että Lanso oli jouduttu lopettamaan pahan loukkaantumisen vuoksi.

 

Ruuna Tandri "Tantri"

Tandri muutti mukanamme Farmille. Tandri on rodultaan welsh-islanninhevos-arabi-mix. Tandrilta löytyy keskinkertainen töltti ja se menee ihan mihin ikinä sen vain ohjaakin. Ei säiky mitään ja on todella leveäselkäinen. Mukavinta Tandrilla on mennä maastossa ilman satulaa. Tandrille ei ollut meillä enää käyttöä, koska se ei ollut parhain vaihtoehto kouluradoille, joten se myytiin uuteen kotiin ensimmäisenä kesänä Farmille muuttaessamme. Tandri voi hyvin uudessa kodissaan ja se on opetettu vetämään kärryjäkin.

Onnea uudelle omistajalle!

 

Kuolleet:

Ruuna Cathill's Carlon "Roni"

 

Roni on superkiltti WPB-poni. Ronia voi taluttaa pienimmätkin lapset. Osaa maastakäsin avo- ja sulkutaivutukset, väistöt, etu-ja takaosakäännökset ja suunnan vaihdot ja kaikki askellajit. Selästä menee samat, mutta laukkatyöskentely on vielä huonoa.

Ronilla on ollut takajaloissa ongelmia, se on ollut todella huonotuurinen ja heti kun poni on saatu "iskuun", jokin vamma tai vaiva on keskeyttänyt treenin. Tämän vuoksi koulutus ei lukuisten sairaslomien vuoksi ole Helppoa A:ta pidemmällä.

Roni on erittäin herkkäsieluinen, ei pidä yhtään kovaotteisesta (esim.reippaasti harjaamisesta) ja kiireisestä hoidosta.Roni rakastaa kaikkea paapomista ja lellittelyä. Roni on miltein ajatuksella ratsastettava. Jos ratsastaja pomppii selässä tai on liian ronski, antaa se erittäin nopeasti palautetta. Maastossa melko varma, jos säikähtää niin pysähtyy. Nopea oppimaan. Opetettu lahjuksilla.

Roni lopetettiin talvella 2019 vammasta aiheutuneiden parantumattomien kipujen vuoksi. Roni oli yksi "kerran elämässä hevosista" ja Ronin kuolema oli kova isku kaikille.

Kingi 

Shettisruuna Kingi oli yksi Farmille mukaan tulleista hevosista. Toisena päivänä muuttamisesta Kingi teloi mystisesti jalkansa ja se piti lopettaa. Kingi oli lasten luottoratsu ja ajoponi.

 

Solstice Elegia "Elle"

Suomalainen ratsuponitamma Elle. "Poniudesta" huolimatta se oli 165cm korkea. Ellellä oli alusta alkaen ongelmia terveyden kanssa ja siltä löytyikin klinikalla todella paha (krooninen) mahahaava. Elleä yritettiin hoitaa tuloksetta ainakin 1,5v. Elle lopetettiin koska hoito ei tuottanut tulosta ja sen käytös alkoi käydä vaaralliseksi ihmisille. Avauksessa Ellellä oli edelleen mahahaava ja kolme kuroumaa suolessa.

©2019 Farmin - Tila Lapissa - suntuubi.com