Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Hevoset ja ponit

 

Tallissamme tällä hetkellä asuvat hepat:

 

Tamma Kumma-Stella "Stella, Ihaa"

 

Stella on supi suomalainen suomenhevonen. Stella täysin ravisukuinen ja rakenne on myös kuin ravurilla. Tällä hevosella voi olla mahdollisuuksia saada ns. pyörät pyörimään ja aika näyttää kokeillaanko sitä juoksijaksi vai jääkö "vain" ratsuksi ja pihalla ajamiseen. Jännittävää nähdä mitä siitä sitten loppujen lopuksi tulee. Muutenkin sen kanssa ollaan aikalailla vielä tutustumisvaiheessa.

Stellalla on tähän mennessä ajettu ja ratsastettu edellisessä paikassa, mutta aloitamme koulutuksen alusta pitkän tauon vuoksi. Stella ei säiky pienistä asioista vaan mennä porskuttaa menemään. Sähkölanka on kuitenkin kammotus. 

Kunkun kanssa Stella pitää usein silmäpeliä. Jos Kunkulla ei kiinnosta, Stella tietää kyllä keinot miten huomiota herätetään vaikka sitten pienellä rodeohyppykierroksella aidan ympäri.

 

Ruuna Brenin "Nemo, Nemski, Sinttura, Sintti, Tirriäinen, Poni"

Siinäpäs vasta ponilla on monta nimeä! Lisänimet Nemo on saanut siitä, kun se on niin pikkuinen ja sievä, kuin hevonen pienoiskoossa. Nemo on syntynyt Britanniassa ja se on tuotu sieltä Ruotsiin. Nemo ehti olla Ruotsissa kaksi vuotta, kun ostimme sen. Tullessaan Nemo oli erittäin kurjassa kunnossa ja sitä on määrätietoisesti yritetty lihottaa.

Nemo on hyvin itsetietoinen ja onkin joskus varmaan saanut tehdä mitä huvittaa, vaikka lähteä hankeen sukeltamaan kesken ratsastuksen (lieko aikoinaan siitä kutsumanimensä "Nemo"saanut?:)). Opetamme Nemolta typeriä tapoja pois ja se on oppinutkin nopeasti ettei temput toimikaan enää. Nemoa on opetettu heti ratsastuksen/muun toiminnan lopettamisella välittömästi, kun se tekee jotain oikein. Joitakin asioita on tehostettu lahjuksilla. 

Säkäkorkeutta Nemolla on 125cm eli se on todella hyvän kokoinen lapsille. Lapset ovatkin Nemolla menneet talutuksessa ja Nemo on todella kiltti hoitaa. Myös pulkkailu onnistuu. Ratsastaessa mukavan reipas. Silti se ei ole vielä valmis lastenponi metkujensa vuoksi ja koska se kokeilee jokaista ihmistä erikseen. Hyvä piirre on se, ettei poni tunnu stressaavan mistään. Rodultaan tämä minikokoinen hevonen on Welsh A.

 

Ori Gold River Great Gawain "Kunkku, Kunkkis, Kunkero"

 

Kunkku on erittäin kapasiteetikas welsh D. Se onkin menestynyt näyttelyissä hyvin ja joka kerta tuonut palkinnon kotiin. Laatuponikilpailuissa oli 4/23 ja se on saanut vanhetessaan näyttelyistä pelkästään ykkösiä ja ollut luokkavoittaja neljä kertaa ja Champion kolme kertaa. Tähtäimenä on nyt laatuponikilpailu 2019 mikäli ei tule mitään muuttujia. Onneksi sinne on mahdollista viedä myös vielä 2020, joka on suunnitelma B, jos jokin menee vikaan.

Kunkku on ostettu suoraan kasvattajalta ja se ostettiin vähän vahingossa. Olimme menossa kokeilemaan yhtä toista hevosta, joka oli hyvä, mutta tunne "tämä se nyt varmasti on" jäi puuttumaan. Pihalla oli kaksi hevosta ulkokarsinassa ja silloin kysyin onko se myynnissä. Myyjä juoksutti Kunkkua liinassa ja siinä tuli se tunne että "se on tuo!" 

Kunkku on kiltti hoitaa ja käsitellä. Vieraita ensin vähän oudoksuu eikä mielellään tule heti "juttelemaan". Maastossa vielä tukeutuu ratsastajaan ja on hieman epävarma, mutta toisen hevosen perässä se menee minne vain sen haluaan menevän.

Kunkulla on todella upea laukka, pehmeät liikkeet ja uskomaton kokoamiskyky. Onkin vitsailtu että se oppii ensin laukkapiruetit ja sarjavaihdot ennen kuin vaikka väistöt. Ratsastaessa se on vielä vähän malttamaton eikä niin tasainen, mutta koko ajan mennään parempaan suuntaan. Kunkku on opetettu täysin pysähdys-tekniikalla.

Kunkulla on nyt 4 jälkeläistä, joista kaksi tammavarsaa kävi napsimassa ykköset itselleen näyttelyistä. Kaikki Kunkun tammat ovat tiinehtyneet kerrasta. Viime kesän Kunkku oli siitoskäytössä kasvattajallaan ja tänä kesänä syntyi hopeanharmaa Pikku-Kunkku ja ruunikko Kunkutar!

 

Farmilta myydyt:

Ori Eternal Wayne "Pulla, Pullis"

Irlannincob Pulla on ollut meillä heti vieroituksesta (6kk ikäisestä) asti. Pulla on toimintaa kaipaava otus ja jos sitä hänelle ei suoda, keksii se sen itse. Se on todella kiltti, lauhkea ja hyväntahtoinen, mutta osaa myös olla röyhkeä kun on kovin huomionkipeä ja voi silloin tunkea kaulaansa rapsutettavaksi liian lähelle, jolloin pitää komentaa kauemmas. Ostotarkastuksessa Oulun klinikalla sitä kuvattiin "iloiseksi ja hyväkäytöksiseksi nuoreksi oriksi".

Pulla on kasvanut todella paljon syksyn-18 aikana ja säkäkorkeudeksi mitattiin tasan 160cm. Pitkään kasvavana rotuna Pulla voi kasvaa paljonkin. Nuoresta iästään huolimatta Pulla on lähes mitään pelkäämätön ja erittäin utelias. Kun muut juoksevat karkuun, Pulla menee katsomaan uteliaana mikäs juttu se oli.

Pullalla on ohjasajettu ja kärryt olleet perässä, mutta ei ole vielä saanut kärryjen vetoon rutiinia. Pullalla on ratsastettu muutaman kerran ja se on sujunut ilman draamaa. Selässä on kestänyt tehdä mitä vaan temppuja hevosen hievahtamattakaan. Osaa kaikki askellajit maastakäsin työskenneltäessä sekä suunnanvaihdot. Pullalla on erittäin hyvät liikkeet ja uskomaton ketteryys noinkin raskaaksi roduksi. 

Pulla myytiin 26.1.2019 harrastehevoseksi. Onnea uudelle omistajalle!

 

Ruuna OS Lanson Gold "Lanso, Lamppari"

Kiva FWB-ruuna, jolla upeat liikkeet. Kroppa sai kyllä kyytiä ravilisäyksissä. Jos ei muuta, niin ainakin opetti istumaan jättimäisessä ravissa. Lanso tuli kouluttamattomana (vaikka se myytiin peruskoulutettuna) ja koulutuksen aikana sille tuli vastaan monia ongelmia. Takajalasta löytyi irtopala, joka piti leikata. Lanso kuitenkin oppi leikkauksesta juuri parantumisen jälkeen, että ihmisiä on kiva pelotella hyppimällä joka suuntaan. 

Oikein leppoisa ja hyväkäytöksinen käsitellä, mutta siinä elämän  kohdassa liian vaikea, sillä se tarvitsi rodeoratsastajan opettamaan ettei kyydistä tiputa. Lanso muutti uuteen kotiin aika nopeasti Farmille muuttamisen jälkeen.

JK. Saimme kuulla, että Lanso oli jouduttu lopettamaan pahan loukkaantumisen vuoksi.

 

Ruuna Tandri "Tantri"

Tandri muutti mukanamme Farmille. Tandri on rodultaan welsh-islanninhevos-arabi-mix. Tandrilta löytyy keskinkertainen töltti ja se menee ihan mihin ikinä sen vain ohjaakin. Ei säiky mitään ja on todella leveäselkäinen. Mukavinta Tandrilla on mennä maastossa ilman satulaa. Tandrille ei ollut meillä enää käyttöä, koska se ei ollut parhain vaihtoehto kouluradoille, joten se myytiin uuteen kotiin ensimmäisenä kesänä Farmille muuttaessamme. Tandri voi hyvin uudessa kodissaan ja se on opetettu vetämään kärryjäkin.

Onnea uudelle omistajalle!

 

Kuolleet:

Ruuna Cathill's Carlon "Roni"

 

Roni on superkiltti WPB-poni. Ronia voi taluttaa pienimmätkin lapset. Osaa maastakäsin avo- ja sulkutaivutukset, väistöt, etu-ja takaosakäännökset ja suunnan vaihdot ja kaikki askellajit. Selästä menee samat, mutta laukkatyöskentely on vielä huonoa.

Ronilla on ollut takajaloissa ongelmia, se on ollut todella huonotuurinen ja heti kun poni on saatu "iskuun", jokin vamma tai vaiva on keskeyttänyt treenin. Tämän vuoksi koulutus ei lukuisten sairaslomien vuoksi ole Helppoa A:ta pidemmällä.

Roni on erittäin herkkäsieluinen, ei pidä yhtään kovaotteisesta (esim.reippaasti harjaamisesta) ja kiireisestä hoidosta.Roni rakastaa kaikkea paapomista ja lellittelyä. Roni on miltein ajatuksella ratsastettava. Jos ratsastaja pomppii selässä tai on liian ronski, antaa se erittäin nopeasti palautetta. Maastossa melko varma, jos säikähtää niin pysähtyy. Nopea oppimaan. Opetettu lahjuksilla.

Roni lopetettiin talvella 2019 vammasta aiheutuneiden parantumattomien kipujen vuoksi. Roni oli yksi "kerran elämässä hevosista" ja Ronin kuolema oli kova isku kaikille.

Kingi 

Shettisruuna Kingi oli yksi Farmille mukaan tulleista hevosista. Toisena päivänä muuttamisesta Kingi teloi mystisesti jalkansa ja se piti lopettaa. Kingi oli lasten luottoratsu ja ajoponi.

 

Solstice Elegia "Elle"

Suomalainen ratsuponitamma Elle. "Poniudesta" huolimatta se oli 165cm korkea. Ellellä oli alusta alkaen ongelmia terveyden kanssa ja siltä löytyikin klinikalla todella paha (krooninen) mahahaava. Elleä yritettiin hoitaa tuloksetta ainakin 1,5v. Elle lopetettiin koska hoito ei tuottanut tulosta ja sen käytös alkoi käydä vaaralliseksi ihmisille. Avauksessa Ellellä oli edelleen mahahaava ja kolme kuroumaa suolessa.

©2019 Farmin - Tila Lapissa - suntuubi.com