Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Opetus:

 

Vierailevien tähtien ratsastustunnit:

Luonamme käy vierailevia opettajia kysynnän mukaan.

 

Pauliinan ratsastustunnit:

Ratsastus tapahtuu asiakkaan omalla hevosella pääsääntöisesti Farmin ratsastuskentällä. Joissain tilanteissa muitakin ympäristöjä voidaan kokeilla, mikäli se edesauttaa ratsukkoa.

Ratsastuksen tavoitteena on löytää yhteinen sävel ratsukkona. Ei pelkästään opettaa ratsastajaa. Opetuksessa kokeillaan ja hyödynnetään erilaisia koulutustapoja, joista etsitään sopiva vaihtoehto sekä hevoselle että ratsastajalle.

Opetuksemme sopii sellaisille, joilla on jokin tavoite. Oli se sitten saada entiselle ravurille opetettua jokin tietty asia, suoriutua ratsukkona vaikeammista tehtävistä tai päästä jyvälle uuden ratsun mielenliikkeistä ja oppia näin etenemään yhdessä tavoitetta kohti. 

Opetus tapahtuu kerrallaan joko yksittäiselle ratsukolle tai maksimissaan kahdelle yhtäaikaa. Yksittäin ratsastaessa opetus keskittyy koko ajan yhteen ratsukkoon, kahden ratsastajan ryhmässä on mahdollisuus mallioppimiseen, joka voi auttaa suorittamaan tehtävät. 

Mikään opetuksessa ei ole sidottu tiettyyn "tyylisuuntaan", vaan käyttökelpoisimpia asioita voidaan poimia niin lännenratsastuksesta, esteratsastuksesta, ST:sta, "tavallisesta" kouluratsastuksesta jne.

Opetuksen kesto on suuntaa-antava, sillä tarkoitus on saada sekä hevoselle että ratsastajalle onnistumisen kokemus. Opetuksen kesto vaihtelee 45min.-1,5h hevosesta ja ratsastajasta riippuen. Tavoitteesta ja lähtötilanteesta sovitaan etukäteen jolloin käytettävästä ajasta voi jo sanoa jonkinlaista arviota. 

Opetuksen jälkeen pidetään molemminpuolinen palautekeskustelu ja voidaan myös sopia jatkosuunnitelmaa ja "kotiläksyjä", mikäli asiakas niin haluaa.

 

Hinta tutustumistarjouksena 45min-1,5h 35€/ ratsukko (sis alv.)

 

 

Faktaa ja omia mielipiteitä:

Olen kouluttanut hevosia työkseni vuodesta 2006 ja sitä ennen harrastusluontoisesti. Mukaan on mahtunut monenlaisia hevosia, joista jokaisella on ollut omat erityispiirteensä.

Mielestäni hevosia ei voi mahduttaa samaan muottiin ja kouluttaa kaikkia aina samalla tavalla. Tiettyyn pisteeseen se voi toimia, mutta mitä vaikeampi asioita hevoselta vaaditaan (fyysisesti tai psyykkisesti), sitä hankalammaksi asiat menevät, ellei hevosen omaa persoonaa oteta huomioon. Hevosilla on myös hyvin erilaiset taustat, jotka vaikuttavat koulutukseen.

Hevosten ammattimaisen kouluttamisen lopetin noin vuonna 2013 saadessani aivovamman, joka esti kyvyn reagoida liikkeisiin tarpeeksi nopeasti. Selkärangan ja tuki-ja liikuntaelinten vauriot estivät notkeuden ja joustavuuden, joita tarvitaan mm. hevosen pukkihyppyissä kyydissä pysymiseen. Tämän jälkeen lopetin vieraiden hevosten kouluttamisen kokonaan. Lopetin myös esteratsastuksen ja myin silloisen kilpahevoseni, jolla sain mm.suomenhevosten Pohjois-Suomen (este)hallimestaruudesta hopeaa.

Parannusjakson jälkeen jouduin rakentamaan kuntoa uudelleen ja ratsastus lähti pikkuhiljaa uudelleen käyntiin fysioterapeutin ja neuropsykologin avulla. Roni-poni on ollut korvaamaton apu kuntoon pääsemisessä, ja Roni on opettanut todella paljon erittäin pienillä eleillä ratsastamista, käsittelyä ja se on ollut koe-eläimenä monen uuden koulutustavan kokeilussa.

Olen kiitollinen että olen saanut ratsastaa monenlaisilla eri hevosilla, ei pelkästään niillä peruskoulutuksessa olevilla ja "ongelmahevosilla", vaan myös vaikeiden luokkien kouluhevosilla. Kaksi eläkeläishevosta Jasu ja Rytty antoivat kokemuksen siitä miltä tietyn liikkeen pitäisi tuntua kun sen tekee oikein. Tarkoituksena onkin, että joskus jossain vaiheessa, kun omat hevoset alkavat olla jo tarpeeksi korkealla tasolla, ne voisivat toimia myös asiakkaiden ratsuina juuri tätä tarkoitusta varten. On mahdollista kokeilla miltä liike tuntuu oikein ratsastettuna ja alkaa näin harjoittamaan sitä omalla hevosellaan.

Ratsastustunteja olen pitänyt vuodesta 2004 sekä omalla, että muiden talleilla. Valmistuin vuonna 2004 hevosharrasteohjaaksi ja muutama vuosi sen jälkeen  opiskelin ratsastuksenohjaajan tutkintoa etänä. Jätin koulun kuitenkin kesken vähän aikaa ennen loppukokeita usean eri syyn vuoksi.

Ratsastusta voi harrastaa eri lähtökohdista. Osa haluaa harrastaa vain osana liikuntaa tai muuten vain käydä ratsastamassa ilman sen kummempaa tavoitetta. On myös ratsastajia, joilla on tietty tavoite minkä he haluavat saavuttaa. Ei ole olemassa oikeaa tai väärää ratsastamisen tarkoitusta. Samalla tavalla kuin oppilas, myös opettajalla on erilaisia mieltymyksiä. Yksi haluaa pitää maastoretkiä, toinen pitää enemmän estetunneista ja kolmas alkeistuntien pitämisestä, neljäs mieluiten valmentaa jo kilpailijoita jne. Ei ole huonompaa pitää virkistäviä maastoreissuja kuin valmentaa huippuratsukoita. Tarkoitus on tehdä sitä missä kokee olevansa hyvä ja tekeminen on mielekästä.

Itse opetan mieluiten jo perusasiat osaavia ratsastajia, joilla on tavoite ja he todella yrittävät saavuttaa sen. Tähän ryhmään kuuluvat usein ovat jo pitkään ratsastustunneilla käyneitä ja ovat hankkineet juuri oman hevosen, tai ovat jääneet yrityksestä huolimatta junnaamaan paikoilleen ja yrittävät päästä eteenpäin kohti tavoitetta tai oman hevosen kanssa on jokin yhteistyökykyongelma.

-Pau-

 

©2019 Farmin - Tila Lapissa - suntuubi.com