Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Karja

 

2016 piti tehdä päätös pidetäänkö silloinen karja vai ei. Työn helpottamisen ja kannattavuuden vuoksi "haikkikset"  myytiin ja tilalle tuli herefordeja sekä kolme angusta. Lehmistä sen kummemmin tietämättömille selvennykseksi, että "haikkikset" eli ylämäänkarja on pitkäkarvaisia nautoja, joilla on valtavan pitkät sarvet. Yhden sarven pituus saattaa olla jopa yli puoli metriä pitkä.

Kuva: Ylämaankarjaa

Kuva: Haikkikset harjupellon laitumella.

 

Herefordit taas ovat yleensä sarvettomia, valkopäisiä ja muuten lähes kauttaaltaan ruskeita. Herefordit ovat liharotuisista naudoista yksi pienimmistä roduista ja aika leppoisia tapauksia. Angus eli virallisesti aberdeen angus, on joko punainen tai täysin musta ja hieman massiivisempi kuin herefordit. Meidän anguksemme ovat mustia.

Kuva: Herefordit ja angus

 

Itse olemme huomanneet näiden eri rotujen ominaisuuksien erottuvan toisistaan myös muuten kuin värinsä puolesta. Mustat anguksemme ovat melkoisia jyriä ja menevät tasan sinne minne haluavat. Ne myös ovat herkkiä potkimaan ja eivät kesyynny yhtä helposti kuin herefordit. Anguksilla on kuitenkin myös hyvät puolensa. Ne tekevät todella kauniita vasikoita ja anguksen pää on ilmekkäämpi kuin herefordin. Angus-hereford-risteytyksistä olemme saaneet erikoisimmillaan kiharakarvaisen vasikan, jolla on mustat renkaat silmien ympärillä aivan kuten pandalla. Myös muita hauskoja värityksiä ovat olleet musta vasikka, jolla on valkoinen riimun muotoinen kuvio päässä sekä oikein siropäinen vasikka, jolla silmien ympärykset olivat kuin kajaalilla rajatut ja ripset pitkät ja tummat. 

 

Kuva: Pandaksi nimetty kiharakarvainen hereford x angus-vasikka

Vaikka erikoisen värisistä vasikoista on välillä harmittavaa luopua (puhtaat herefordit ovat muutamaa lukuunottamatta lähes identtisen näköisiä), laumakokomme pysyy kuudessatoista lehmässä. Laumassa on myös yksi onnellinen hereford-sonni. Kesällä syntyneet vasikat lähtevät vieroituksen jälkeen välitykseen jatkokasvattamoon. Lehmien pito on meille harrastus, mutta neuvoja pääsemme tarvittaessa  kysymään aina alan todellisilta ammattilaisilta. 

 

Kuva: Lapset kesyttivät Leka-nimisen herefordin, joka on heidän suosikki ja kesyin lehmistämme. Leka on todellinen ahmatti ja juo toisilta lehmiltä maitoa jos sillä ei ole "nenäkorua".

©2019 Farmin - Tila Lapissa - suntuubi.com