Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Talli

 

Talli on tehty entiseen navettaan ja se remontoitiin sisältä vastaamaan nykyistä  käyttötarkoitusta. Kaikki tallin sisäseinät käytiin läpi ja vuorattiin uudelleen. Sisäseiniin laitoimme muovipinnotteisen koivuvanerin, jotta hevoset eivät järsisi seiniä. Seinäpinnat ovatkin säästyneet hampailta eikä hevosilla ole ollut kiinnostusta niitä edes maistella. Ulkopuolelta seinät on vielä käymättä läpi ja vaihtamatta puupinta peltiin.

Kuva: Talli vuonna 2017

Karsinoita on neljä. Seinät ovat paksua käsiteltyä kuusilankkua. Yhdessä karsinassa on hampaan jälkiä ja ne kohdat on tervattu. Onneksi muut karsinat ovat säästyneet hevosen hampailta. Mikäli kovin alkaa lankku maistumaan, karsinan sisäpuoli saa joko tervapinnan tai muovilevyn. Karsinoihin laitoimme liukuovet ja ovet tehtiin sen verran leveiksi (150cm), että pienkuormaajan kauha mahtuu oviaukosta karsinaan. 

 

Kuva: Kaksi karsinaa. Ovissa on taittuva satulateline.

 

Tallissa on karsinaosaston lisäksi varasto/verstas/loimenkuivaushuone/kissahuone (kukaan ei ole keksinyt sille vielä sopivaa nimeä, sillä huoneella on monta käyttötarkoitusta). Pesupaikalle ja pakkopilttuulle on jo varattu sopiva paikka tallin päädystä. Se on hyvin leveä, jotta hevosta on turvallisempaa käsitellä esimerkiksi eläinlääkärin toimenpiteissä, klippauksen aikana jne.

Kaikki käytävän pinnat on pinnoitettu betonipölyn ehkäisemiseksi. Käytävillä, pesupaikalla ja varastossa on lattialämmitys. Loimien kuivamista voidaan nopeuttaa lisälämmittimellä. Hevososaston puolella on lämminilmapuhallin, joka sekä lämmittää, että kierrättää ilmaa. Ilmanvaihto on koneellinen, mutta toimii myös painovoimalla. Ilmanvaihtolaitteella kuitenkin saadaan tarvittaessa lisätehoja mikäli tallin ilma alkaisi käymään tunkkaiseksi tai kosteaksi.

 

Kuva: Perällä ( toistaiseksi remontoimaton) puruvarasto sekä uloskäynti.

Karsinoissa on automaattijuomakupit. Hevosemme oppivat todella nopeasti käyttämään vesikuppia. Nopein hevosemme oppi käyttämään sitä kahden päivän jälkeen ja muut muutamassa viikossa. Yksi hevosistamme ei kuitenkaan kuppia alkanut käyttämään, joten hänelle vesikupista tehtiin tuunattu versio. 

Käytämme karsinoissa purukuivitusta. Kaikissa karsinoissa on sahanpurua patjaksi tehtynä, isommilla hevosilla käytämme "kaksikerrospatjaa". Siinä tiukkaan tampatun sahanpurusta tehdyn imukerroksen päälle on laitettu höylälastua, joka tekee makuualustasta miellyttävän pehmeän, ja kuiviketta menee murto-osa patjattomaan pohjaan verrattuna.  

        

Kuva: "kaksikerrospatja", karsinan takareunassa näkyy havainnollistettuna tampattu pohja.                        

 

                                             

 

Kuva: Pehmeässä on kiva pötköttää. 

 

Kuvia tallista. Vielä hieman keskeneräinen, mutta saa jo nauttia pitkän työn tuloksista keittämällä vaikka teet ja istahtaa lukemaan. Koska tallissa vietetään pitkiä aikoja, on pieni keittiö kätevä. Vaatteita ei tarvitse vaihtaa montaa kertaa kun välipalaa voi pitää tallissa.

 

 

Kuva: "taukotupa"

 

Kuva: Vielä maalaamaton lattia ja kukat kaapin päällä...

 

 

 

Kuva: Pukukaapit

 

 

Kuva: satula-ja valjastelineitä

 

Kuva: Wc

 

Kuva: Todella kauan "säästetty" naulakko, joka löysi viimein paikkansa.

 

Wc:n ja pesupaikan viemärit ovat vielä ulkopuolelta avaamatta, se asia korjautunee kesänä (-19). Lattiat odottavat myös maalausta sosiaalitiloista sekä varustehuoneesta.

 

 

PS. Kesällä on mukava pulahtaa järveen vilvoittelemaan.

 

Koko tilan alueella on tupakointikielto.

 

 

©2019 Farmin - Tila Lapissa - suntuubi.com